‘Verzekeraars gaan op overnamepad’

De verzekeringsbranche staat mogelijk een grote golf overnames en fusies te wachten. Verzekeraars zullen de komende jaren amper op eigen kracht groeien.

Om winstgevend te blijven zullen ze daarom steeds vaker kijken naar mogelijke overname van andere bedrijven, voorspelt advies- en accountantsbureau KPMG in een nieuw rapport.

KPMG deed onder meer onderzoek onder tweehonderd bestuurders van verzekeringsmaatschappijen. Bijna driekwart van hen gaf aan in de komende drie jaar een overname te willen doen. Daarbij speelt niet alleen een groter marktaandeel een rol. Een groot aantal verzekeraars verwacht dat een overname of fusie ook bijdraagt aan vernieuwing, bijvoorbeeld door de aankoop van technologische start-ups.

De noodzaak de krachten te bundelen wordt in de verzekeringsbranche steeds groter, stelt KPMG. Traditionele maatschappijen krijgen steeds meer druk van nieuwe concurrenten en moeten inspelen op nieuwe behoeften van klanten. Daarnaast is het rendement van beleggingen afgenomen, mede door de huidige lage rentetarieven.

Eerder deze week zei Aegon meer consolidatie binnen de sector te verwachten. De financieel directeur van de verzekeraar, Matthew Rider, noemde Vivat een potentiële overnameprooi.

Gerelateerde artikelen