Verzekeraar ASR naar de beurs
De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent in ASR. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen. Daarbij zijn al de 5 miljoen stukken meegerekend die de begeleidende banken extra kunnen verkopen bij grote belangstelling.
Met een indicatieve prijs per aandeel tussen de 18 en 22 euro komt de opbrengst waarschijnlijk uit tussen de 1,1 en 1,3 miljard euro. De totale marktwaarde van ASR zal 2,7 tot 3,3 miljard euro bedragen. Hoeveel de privatisering de schatkist daadwerkelijk oplevert, hangt af van de koersontwikkeling na de beursgang.
Geïnteresseerde beleggers kunnen zich vanaf dinsdagochtend melden. Voor particulieren sluit de inschrijving naar verwachting op 8 juni, voor institutionele investeerders op 9 juni. Rond die dag wordt ook de definitieve prijs bekendgemaakt.
‘We zijn klaar voor een toekomst als beursgenoteerde onderneming’, liet een verheugde topman Jos Baeten weten. ASR kwam in overheidshanden toen in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN AMRO werden genationaliseerd. ABN AMRO keerde vorig jaar al terug op het Damrak.
Tegelijk met het prospectus voor de beursgang heeft ASR de resultaten over het eerste kwataal van dit jaar gepubliceerd. Daarin werd een nettoresultaat van 214 miljoen euro in de boeken gezet, 30 miljoen meer dan een jaar eerder. Lagere beleggingsopbrengsten werden ruimschoots gecompenseerd door een fikse pensioenmeevaller.
Het operationeel resultaat voor belasting kwam uit op 132 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De premie-opbrengsten bleven volgens ASR ‘redelijk stabiel’ op 1,63 miljoen euro. Ondanks de marktonrust in de eerste maanden van het jaar zijn de kapitaalbuffers op peil gebleven.
(AFN)