Verkoper blijft in Europa koning

CMS ziet in jaarlijks Europees M&A-onderzoek afname grote cross-border deals.

Europa blijft een verkopersmarkt. Alle Europese landen passen nu ‘verkopersvriendelijke’ risicoverdelingstechnieken toe, terwijl de Verenigde Staten sterk de koper blijft bevorderen.
 
Deze conclusies werden vandaag door CMS gepubliceerd in de 12e editie van zijn jaarlijkse Europees M&A-onderzoek, een analyse over meerdere jaren van de belangrijkste bepalingen in M&A-overeenkomsten. Dit onderzoek is het meest omvangrijke in zijn soort en is gebaseerd op een eigen database die meer dan 4.600 deals omvat.
 
Belangrijkste dealdrivers
Bij het identificeren van de belangrijkste dealdrivers van transacties door CMS, bleek dat bijna de helft van de deals ging om kopers die een nieuwe markt betraden (46%) of om acquisities van knowhow of ‘acqui-hire’-transacties (41%). Het aandeel van deze transacties is sinds 2018 toegenomen (respectievelijk 32% en 23%). Een vijfde van de deals betrof de acquisitie van een concurrent.
 
Stefan Brunnschweiler, Hoofd van de CMS Corporate/M&A-groep, zegt: “We zien een hang naar dealzekerheid in de onvoorspelbare macro-economische context, meer gebruik van slimme risicoverdelingsstrategieën en ook nieuwe geavanceerde technologieën waar de markt profijt van heeft. Het M&A-onderzoek 2020 is een waardevolle gids voor diegenen die transacties overwegen in een steeds uitdagender investeringsklimaat.”
 
“Wij zien een afname van grote cross-border megadeals maar tegelijkertijd een verhoogde focus op nationale deals”, zegt Roman Tarlavski, partner Coporate/M&A bij CMS in Amsterdam. “Dat heeft te maken met de toename van macro-economische onzekerheid waardoor investeerders hun heil dichter bij huis zoeken. Wij nemen ook een aanzienlijke toename in transacties in de technologiesector waar. Men blijft op zoek naar ‘slimme’ activa om de concurrentie voor te blijven”, aldus Tarlavski.

Download hier het volledige onderzoek

Gerelateerde artikelen