VEECEE Rondetafelgesprek: De impact van generatieve AI

Venture Capitalists over hoe kunstmatige intelligentie (generatieve AI) hun werk beïnvloedt.

Voorafgaand aan de laatste bijeenkomst van de VEECEE Community bij Google Cloud in Amsterdam hadden investeerders een rondetafelgesprek over het hoofdonderwerp van het evenement: Generatieve AI.

De sessie werd gemodereerd door Lisa Brouwer van Curiosity VC, een investeerder gespecialiseerd in AI-software. Joris Schoonis, MD van Google Cloud, Benelux opende de sessie. Hij vertelde de huidige VC-investeerders dat Google sinds 2016 actief is in AI. “We staan aan de vooravond van een enorme revolutie, net als de opkomst van internet en mobiel”, zei hij. “En Google Cloud investeert enorm in AI-technologie. De omzet van Google Cloud is de afgelopen jaren verdrievoudigd. We pionieren op grote schaal. AI is onze grote gok voor de nabije toekomst.”


Joris Schoonis, MD van Google Cloud, Benelux

De grote impact die Gen AI heeft bij Google Cloud, wordt ook gevoeld door de investeerders die aanwezig zijn aan de rondetafel in hun portfoliobedrijven. Het speelt al een sleutelrol in vrijwel elke branche waarin de VC’s actief zijn. Niet alleen technologie- en softwareontwikkeling, maar ook in onder andere de gezondheidszorg, fintech, onderwijs en entertainment & media. Een deelnemer: “De grootste winst valt te behalen in klantinteracties. Maar dit is een horizontale implementatie. Elke investeerder werkt nu aan use cases binnen zijn of haar branche.”

Momenteel zijn de VC’s druk bezig om te kijken hoe ondernemers ondersteund kunnen worden om de technologie in hun bedrijf aan te passen. “Hun interne kennis combineren met een snel veranderende buitenwereld”, zoals een durfkapitaalinvesteerder het verwoordde.

“Bruikbare applicaties, daar moet het geld mee verdiend worden”, aldus een VC-investeerder. Maar in het snel veranderende landschap hebben ze moeite met het selecteren van proposities die een langere levensduur hebben. Als een bedrijf een voorsprong heeft, hoe lang zullen ze die dan kunnen houden? “Er zijn veel voorbeelden van technologieën met miljoenen regels code die jaren duurden om te programmeren, die nu snel vervangen worden”, aldus een deelnemer. “Het aantal regels code dat programmeurs kunnen schrijven is dankzij AI dramatisch toegenomen. Het herbouwen van een stukje software als HubSpot gaat een stuk sneller en eenvoudiger dan een paar jaar geleden. Hoe groot zal die stijging over een paar jaar zijn?”

Deze verklaring ligt ten grondslag aan een uitdaging voor VC. Hoe voorkomen ze dat ze een investment thesis selecteren om er drie maanden later achter te komen dat ze er helemaal naast zaten? Er zijn geen gemakkelijke antwoorden, maar de belangrijkste conclusie is: concentreer je heel diep op specifieke gebruiksscenario’s binnen jouw branche. Hoeveel sneller en efficiënter kan deze propositie iets maken, en hoeveel potentiële gebruikers zijn er?

Er worden verschillende voorbeelden van dergelijke gebruiksscenario’s besproken. KYC (Know Your Customer) automatisering in de financiële sector; een medische AI-toepassing die iemands genetische samenstelling kan gebruiken om veel sneller tot een diagnose te komen; Kittl, wiens AI-aangedreven ontwerptools bedrijven helpen hun workflows te versnellen en hen toegang geven tot een heleboel illustraties, lettertypen, foto’s, pictogrammen en texturen; marketingsoftware Luna, die je outbound marketinginspanningen kan automatiseren door e-mails op te stellen die alle spamfilters kunnen omzeilen; Earlybird, een bedrijf dat werkgelegenheidsondersteuning transformeert met spraaktechnologie, en er zijn nog veel meer…

Gen AI verandert ook het eigen werk van durfkapitalisten bij het selecteren en evalueren van voorstellen. “Alle PDF’s die we ontvangen worden ingevoerd in de AI, die vooraf gedefinieerde criteria en vragen gebruikt om de slechte pitchdecks eruit te filteren”, aldus een deelnemer. “Ik zit in achttien boards. De hoeveelheid informatie is duizelingwekkend. De AI kent nu al mijn voorkeuren en belangrijkste criteria. Ik kan zelfs antwoorden voor mij formuleren op de juiste toon. Laten we zeggen dat ik boos wil klinken. De AI kan dat doen, geen probleem.”

Veel fondsen zijn momenteel bezig met het opzetten van interne engineeringteams om dit voor hen op te zetten, te automatiseren en de kwaliteit van de dealflow te verbeteren. Dit heeft een aanzienlijke impact op het leven en het werk van venture capitalists. “Wat je vroeger met collega’s deed – slimme, gestructureerde feedback krijgen, doe je nu met AI”, zoals een investeringsmanager het verwoordde.

Het grootste risico dat de deelnemers zien is het huidige gebrek aan duidelijkheid in de bronnen die de AI gebruikt om reacties te genereren. Een advocaat van VEECEE-sponsor Houthoff, die bij de rondetafel aanwezig was, gaf het voorbeeld van een rechtszaak van ChatGTP die nooit heeft plaatsgevonden. “Als je de chatbot vraagt: ‘is dit echt gebeurd?’, dan zal hij antwoorden: ‘ja, dat is zo’. Het lijkt heel oprecht te zijn. Hoe scheid je wat echt is van wat verzonnen is? Dat is momenteel een grote uitdaging bij de inzet van AI.”

Dit risico wordt onderkend door Joris Schoonis van Google. “Google Cloud besteedt daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van tools om informatie te helpen evalueren die wordt gegenereerd door Google’s AI-tools Bard (consumenten) en Vertex AI (enterprise).”

Bij de ontwikkeling en implementatie van AI is het van cruciaal belang dat inhoudelijke experts nauw betrokken worden. “Als AI mij informatie geeft over theoretische natuurkunde, weet ik niet of dit betrouwbare informatie is. Als het om een investeringscase gaat, dan kan ik dat wel”, aldus een VC-investeerder. Andere deelnemers zijn het daarmee eens. Modellen moeten door topexperts worden getest en geëvalueerd voordat ze in gebruik worden genomen.

Niemand maakt zich momenteel dus zorgen om vervangen te worden door AI. Maar de rollen zullen veranderen. Een durfkapitalist concludeerde: “Je krijgt een co-piloot die je honderd keer efficiënter kan maken. Wat ga je doen met de tijd die je nu overhoudt?”

Dit VEECEE Community-evenement werd gesponsord door Google Cloud en Houthoff.

Google Cloud wil venture capital-firma’s ondersteunen in hun missie om te investeren in bedrijven met een hoog potentieel. Portfolio-startups kunnen hun cloudplatform gratis gebruiken via het startup-programma van Google Cloud. En hoewel ze hun producten gratis bouwen met de cloud van Google, krijgen ze hulp van de technici van Google. Dit wordt uitgelegd in deze casestudy over een Amsterdams portefeuillebedrijf van Antler.

Beeld: Robert Tjalondo

Lees ook: VEECEE AI-evenement: ‘Hemmingway spreekt nu Mandarijn’

Gerelateerde artikelen