VasteLanden Groep neemt vastgoed over van Certitudo Capital

Het vastgoedbedrijf ging vorig jaar failliet door riskante leningen.

VasteLanden Groep neemt het fondsenbedrijf van het failliete vastgoedbedrijf Certitudo Capital over. De transactie heeft betrekking op in totaal elf fondsen met een gezamenlijk belegd vermogen van circa 350 miljoen euro. De portefeuille omvat zeven winkelcentra, acht wooncomplexen, twee kantoorgebouwen en ruim 700 parkeerplaatsen – wat neerkomt op 75.000 vierkante meter retailruimte en meer dan 600 woningen. Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

Certitude ging failliet in september vorig jaar. De zaak geldt als het grootste vastgoedfaillissement van Nederland sinds jaren. Het bedrijf uit Den Bosch stond bekend om de ambitieuze plannen om voormalige kantoren en winkels om te zetten in woningen.

In 2020 boekte het bedrijf nog achttien miljoen euro winst, maar de problemen ontstonden toen de rente ging stijgen. Desalniettemin bleef Certitudo leningen aangaan. Naast financiering van grote banken trok Certitudo specifiek risicokapitaal aan voor projecten, bijvoorbeeld van familiekapitaal.

Het platform Vastgoed Business School meldt dat onder andere de families Van Gelder, Den Breejen, softwaremiljonair René Eilander en Peter ter Maaten, oprichter van HSO, geld in Certitudo hebben gestoken.

De vastgoedportefeuilles van Certitudo stonden onder toezicht van de AFM.  Zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als De Nederlandsche Bank (DNB) hebben hun goedkeuring verleend aan deze transactie, welke valt onder de Alternative Investment Fund Managers (AIFM) richtlijnen.

“Het is geen geheim dat de afgelopen periode turbulent is geweest met het faillissement van Certitudo Capital”, zegt directeur Mark Hoedjes van VasteLanden. “Des te trotser zijn we dat we de continuïteit van de fondsen kunnen garanderen en met sterke aandeelhouders in nieuwe vorm verdergaan, los van Certitudo Capital.”

Gerelateerde artikelen