UK wil wetswijziging om overname krant te blokkeren

Laatst gewijzigd: 15 maart 2024 11:06
The Telegraph mag van de regering niet in handen vallen van Abu Dhabi.

De Britse premier onderzoekt de mogelijkheid om bestaande wetgeving te wijzigen om een overname te verhinderen. Daarmee wil hij verhinderen dat een staatsfonds uit Abu Dhabi de eminente Engelse krant The Telegraph overneemt. Het private equity-bedrijf RedBird IMI wil de Telegraph Media Group verkopen voor 600 miljoen pond.

Het zou gaan om een wijziging van de Enterprise Act uit 2002. Daarmee zou de regering de bevoegdheid krijgen om in te grijpen bij de verkoop van nieuwsmedia voor geld dat van staatsfondsen komt. Dat meldt de Financial Times.

De beoogde wetswijziging wordt bestudeerd in regeringskringen, omdat er grote politieke druk is om de krant te redden voor een Arabische overname. Met name de Tories zien de deal totaal niet zitten, vanwege de nauwe banden tussen de krant en de conservatieve partij.

RedBird IMI  een joint venture van RedBird Capital Partners en International Media Investments. De politieke bemoeienis met de wetgeving voor overnames komt op het moment dat twee toezichthoudende autoriteiten zich zouden uitspreken over de overname van The Telegraph.

Er wordt betwijfeld of de mededingingsautoriteit aanleiding ziet om de overname af te wijzen. Bij een deal verandert er weinig tot niets aan de concurrentieverhoudingen in het Britse medialandschap.

Wellicht dat de Ofcom, de waakhond die gaat over communicatie zoals radio, krant en tv, heeft wellicht wel formele bezwaren, zo wordt in de Britse media gespeculeerd. Tot er meer duidelijkheid is over een mogelijke overname, houden de waakhonden hun bevindingen stil.

Gerelateerde artikelen