Ophef over verkoop Britse krant The Telegraph aan Abu Dhabi

De verkoop van de krant voor 1,2 miljard aan een emiraat ligt gevoelig.

Op het laatste moment is er een stokje gestoken voor de verkoop van de Britse krant The Telegraph. Dit nadat de beoogde koper, het private equity-bedrijf RedBird IMI, de voorwaarden voor de deal heeft aangepast. Voor de Britse mededingingsautoriteit is dit aanleiding om de beoogde overname opnieuw tegen het licht te houden.

De Britse minister die belast is met mediazaken is boos over de actie van RedBird IMI. De actie van de investeerder zaait verwarring en houdt de boel op, aldus de reacties.

Sowieso ligt de overname gevoelig. RedBird IMI is een private equity-bedrijf dat wordt gevuld met geld uit Abu Dhabi. De betrokkenheid van een emiraat bij een Britse krant leidt tot onrust in Engeland. De 168 jaar oude The Telegraph is van oudsher een spreekbuis van politici, vooral die van conservatieve snit. Ook het tijdschrift The Spectator, een zusterblad van The Telegraph, is onderdeel van de deal.

De familie Barclays, nog steeds de eigenaar, zette The Telegraph al eerder in de etalage. De Belgische uitgever Mediahuis poogde vorig jaar de krant over te nemen. RedBird IMI zou de krant in handen krijgen door voor 1,2 miljard aan schulden over te nemen en om te zetten in aandelen.

In een toelichting op de ingreep op het bod verklaarde RedBird IMI zichzelf iets meer op afstand te zetten van de krant. “Deze wijziging is aangebracht om het punt te verduidelijken dat IMI een passieve investeerder is in The Telegraph en als zodanig geen enkele betrokkenheid bij het management of de redactie van de titel zal hebben”, aldus een woordvoerder van de investeerder.

Gerelateerde artikelen