UBS-baas Axel Weber wil meer vrouwen aan de top

UBS-baas Axel Weber wil dat het bankbestuur evenveel vrouwen telt als mannen. Dat zegt hij in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Naast een evenwichtiger man-vrouwverdeling in het bestuur wil hij ook dat het aandeel van vrouwen in leidinggevende posities omhoog gaat naar een derde. Axel Weber is voorzitter van de raad van bestuur van de Zwitserse bank UBS en was eerder voorzitter van de Duitse Bundesbank en bestuurder voor de Europese Centrale Bank. 

Vrouwen beleggen anders dan mannen
De bancaire wereld wordt sterk door mannen gedomineerd en dat is bij de Zwitserse zakenbank niet anders. De aandacht van Weber voor meer vrouwen aan de top is niet nieuw. Naar eigen zeggen heeft het onderwerp hem ‘zijn hele leven beziggehouden.’ De financiële crisis is volgens Weber een illustratie van de noodzaak van meer diversiteit in de financiële sector. Hij constateert dat vrouwen ‘anders’ beleggen dan mannen en dat een meerderheid van de vrouwen niet alleen in financiële winsten is geïnteresseerd maar ook ‘iets in de maatschappij in beweging willen brengen.’ Volgens Weber moet de financiële sector een afspiegeling zijn van de samenleving, in plaats van de monocultuur die het nu is. 

Nederlandse mannen van UBS
De Nederlandse mannen van UBS aviseren regelmatig bij kapitaalmarktdeals. In februari 2017 was de bank betrokken bij de verkoop van een aandeel in de Nederlandse beurshandelaar Flow Traders. In 2016 was het een van de joint bookrunners bij de beursgang van TakeAway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Bij deze deal bestond het team van UBS uit drie mannen, te weten Thomas Poos, Bart Rousch en Bob Kootte. In juli 2016 voorzag de bank Avast Software financiering bij de overname van het Nederlandse beveiligingssoftwarebedrijf AVG Technologies.

Gerelateerde artikelen