M&A Trendonderzoek: Inzoomen op venture capital

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:30
Bedrijven met een overtuigend verhaal kunnen nog steeds geld ophalen, zeker als ze zwarte cijfers schrijven.

Dit artikel is afkomstig uit het Trendonderzoek 2022 van M&A en Ansarada. Bekijk hier het hele onderzoek.

Venture capital-investeringen zullen komende maanden volgens 33 procent van respondenten dalen. 11 procent van onze top-dealmakers verwachten zelfs een sterke daling. In een stijging gelooft nog altijd 23 procent, de status-quo mag zich verheugen in 33 procent. Een wisselend beeld dus, mede afhankelijk van wie van de respondenten met haar of zijn onderneming diep in VC geworteld zit. 

"Venture capital deals zijn niet gebaat bij onzekerheid, dus ook die markt lijkt iets af te koelen", begint Jaap Barneveld, Corporate Partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. “Dat neemt niet weg dat er kortgeleden toch nog grote financieringsrondes zijn gedaan door Nederlandse bedrijven, waarbij gerenommeerde Amerikaanse investeerders akkoord gingen met hoge waarderingen. Venture capital investeerders zijn nog steeds op zoek naar rendement. Bedrijven met een overtuigend verhaal kunnen daarom nog steeds geld ophalen, zeker als ze zwarte cijfers schrijven.’’

Bram Caudri, Partner Legal Advisory Corporate M&A bij Houthoff: “In de wereld van venture capital werd al tegen het einde van 2021 gezegd ‘er worden geen deals meer gedaan, men is zenuwachtig’. Iedereen roept al anderhalf jaar dat de waarderingen in VC belachelijk hoog zijn, maar toch bleven partijen maar op bedrijven duiken. En nu hebben venture capital-investeerders sinds begin 2022 besloten dat het genoeg is. ‘We doen het gewoon niet meer’. Dat, samen met de inflatie, zorgt ervoor dat nu zelfs de technologiebranche het lastig heeft om investeringen binnen te halen. Het is misschien wel de noodzakelijke correctie op de pricing in die markt. Daardoor wordt er in de VC-wereld een daling in het transactievolume verwacht.”

Een leeglopende bubbel
Advocaat Meltem Koning, druk met Amerikaanse cliënten die vanuit Silicon Valley hun pijlen op Nederlandse startups en scaleups hebben gericht, over de marktactiviteit komend jaar waar het VC-investeringen betreft: “Het was een bubbel, een luchtbel, met te hoge prijzen en waarderingen. Nu is sprake van een lichte daling.”
 
Haar vakgenoot M&A-advocaat Matthijs Ingen-Housz, met zijn kantoor actief in de VC-markt voor met name ICT en technologie, waar hij Nederlandse startups ondersteunt die in de belangstelling staan van met name Amerikaanse investeerders: “Vorig jaar was een absoluut topjaar, er was sprake van een hausse, waar het investeerders uit de Verenigde Staten betreft die geïnteresseerd zijn in Nederlandse fondsen. Zij zien hier kansen. Kijken uit naar die ene grote klapper, die ze onder geen beding willen missen.”
 
Ook op de lange termijn voorziet Ingen-Housz venture capital-groei. “We gaan nu terug naar het pre-corona niveau, de Covid-19 pandemie heeft digitale versnelling teweeggebracht. Maar ik voorzie voor die lange termijn, zeker als het om tech en ICT gaat, nog steeds een opgaande trend. Leveraged finance mag voor de grote buy-out transacties zo’n beetje gestopt zijn; VC wordt meestal niet door leningen gefund. In venture zijn alleen de écht grote deals, van zeg maar meer dan 100 miljoen, lastig qua financiering.”

Matthijs Ingen-Housz vervolgt: “Waardoor je vaak ziet dat er een veel lagere prijs qua aandeel uit de bus komt, zeker in late stage. In early stage is dat heel anders. Dan wordt de conclusie toch getrokken dat die ‘crisis’ over vijf jaar echt wel voorbij is. En er ook nog eens die bonus is, dat je nu met een lagere investering kunt instappen. Bovendien wordt er in venture capital vaak met partijen als de Europese Investeringsbank (EIB) en het Amerikaanse Kreos Capital, market leading growth debt investor, gewerkt. Hun loketten zijn nog open, daar wordt lange termijn gedacht en lange termijn gehandeld.”  


Bas Rieter (Dutch Founders Fund): Als rentestanden hoger worden, kan dat zorgen voor een ommezwaai in VC.

Nathalie van Woerkom, Partner AKD Benelux Lawyers, zit op dezelfde golflengte. “De complete gekte is er een beetje uit. Neem VC-investeringen, die waren veel te duur, prijzen worden nu normaler en dat leidt in venture capital weer tot stijging van de marktactitiveit. Want vergeet niet; gebakken lucht verdwijnt altijd weer.
 
Tegengestelde opinies
Rob van Veldhuizen, Global Head Corporate Finance bij ING, voorziet daarentegen een daling in het VC-segment, komende twaalf maanden. “Venture capital zat afgelopen jaar wel heel erg in de lift, met ook veel overwaardering in de prijzen. En zodra er onzekerheid is, en in dat soort tijden leven we nu, zullen ook venture capitalists kritischer gaan kijken.”
 
Danny Bosker van KPMG kijkt daar anders tegen aan: “Zolang het aantal startups stijgt, neemt de bedrijvigheid in het venture capital-segment van de markt toe.”
 
“Venture capital-backed companies die zich richten op consumentenproducten worden nu, door de afnemende economische groei en het teruggelopen beurs- en investeringsklimaat, getroffen”, aldus een compleet andersdenkende Karel Knoll van Deloitte. “Ik voorzie een sterke daling van het aantal VC-investeringen, van wellicht meer dan tien procent.”

Ook Rob Oudman, van Houlihan Lokey Nederland, verwacht zo’n daling in VC-deals. “Venture capital-investeringen vinden wel plaats, maar vooral in bestaande ondernemingen. Nieuwe investeringen vinden minder snel plaats. Fondsen zijn veel voorzichtiger geworden. Als je als startup of scale-up kapitaal wil ophalen, zul je positieve cashflow moeten kunnen laten zien.”

Tegengestelde meningen, onder de top-dealmakers over VC. Zo voorziet Tom Beltman, van Marklink, juist een toename van het aantal venture capital-investeringen. “Ja, dat verwacht ik, juist vanwege de economische situatie. Ik denk dat het juist nu een goed moment is om in te stappen. Je hebt nu immers die correcties in de markt die terecht zijn, maar uiteindelijk zijn er nog heel veel tech-starters. En die hebben allemaal funding nodig. Historisch beschouwd, zijn daar goede rendementen te halen.”
 
Ook Paul de Hek van DC Advisory is die mening toegedaan: “VC-investeringen zullen stijgen, dat is mijn verwachting. Want venture capital-tech startups in Nederland kenmerken zich door een zeer behoorlijke mate van professionaliteit. En ja, investeerders erkennen dat.”
 
Conclusie: Vooral veel tegengestelde meningen en verwachtingen over hoe venture capital zich komende maanden gaat ontwikkelen. Daar waar Rob Oudman van Houlihan Lokey Nederland een daling in het aantal VC-investeringen verwacht, meent Paul de Hek van DC Advisory daarentegen dat er groei in het verschiet ligt. Advocaat Matthijs Ingen-Housz, met zijn kantoor gespecialiseerd in de hectische VC-markt voor IT en technologie, bewandelt de gulden middenweg met zijn analyse dat 2021 een extreem topjaar was en dat we nu koersen richting het pre-corona – lees ‘normalere’ – niveau. Zijn vakgenoot Nathalie van Woerkom, Partner bij AKD Benelux Lawyers, deelt die optimistische voorspelling.

Lees ook: Top 5 prioriteiten voor private equity maatschappijen
 

Gerelateerde artikelen