Taxand en NautaDutilh dealmakers bij health investering Francisco Partners

Advocatenkantoren NautaDutilh en Kirkland & Ellis en fiscaal adviseur Taxand adviseren private equity-fonds Francisco Partners bij de overname van McKesson Automation. "Het is een carve out van één van de grootste medische bedrijven ter wereld waarbij Nederland een belangrijke rol in de nieuwe structuur zal hebben", zegt fiscalist Kuba Grabarz.
Grabarz zat samen met collega Marc Sanders in het Nederlandse team van Taxand bij het fiscaal advies aan Francisco. "We hebben fiscaal advies geleverd ten aanzien van het gehele overnameproces, inclusief de structurering, supply chain en een fiscaal-efficiënte financiering van de deal." De nieuwe structuur van McKesson Automation zal bestaan uit drie Nederlandse vennootschappen, waarvan één de topholding is. Ook wordt er een Nederlands R&D-centrum opgezet en zullen de Nederlandse vennootschappen een belangrijke rol vervullen binnen de supply chain van de McKesson Automation-groep.
 
De Nederlandse fiscalisten van Taxand werken samen met collega’s Keith Kechik en Jill-Marie Harding van het Amerikaanse zuster-kantoor Alvarez & Marsal Taxand. Kirkland & Ellis en co-counsel NautaDutilh verzorgden het juridisch advies bij de deal. Het Amerikaanse team bestaat onder anderen uit Leah Palmer en Patrick Dunn. Het team van NautaDutilh bestaat uit Pieter van Drooge, Wijnand Bossenbroek, Sietske Bos, David Viëtor en Catrien Rozeman.
 
7 miljard dollar 
Investeringsmanager Chris Adams heeft namens van Francisco Partners de lead in de deal. Francisco Partners is een private equity-fonds met zijn hoofdkwartier in San Francisco. Het fonds is met name actief in de technologie-sector. Het beleggingsportfolio van Francisco Partners heeft thans een totaalwaarde van ongeveer 7 miljard US dollar en is verdeeld over ongeveer 100 investeringen variërend tussen de 50 miljoen US dollar en  2 miljard US dollar. 
President Kraig McEwen is verantwoordelijk voor de deal bij McKesson. De McKesson-groep richt zich onder meer op de ontwikkeling, verkoop, implementatie en het onderhoud van informatiesystemen voor ziekenhuizen en andere gezondheids-instellingen. De McKesson-groep is een Fortune 500-bedrijf met een notering aan de New York Stock Exchange en een wereldwijde omzet van ongeveer 93 miljard US dollar. Met een personeelsbestand van circa 30.000 medewerkers, is het wereldwijd één van de marktleiders in de zorgsector. Het groepsponderdeel McKesson Automation assisteert ziekenhuizen en apotheken onder meer bij de optimalisatie van het medicijnentoeleveringsproces.
Gerelateerde artikelen