Takeaway koopt Just Eat voor ruim zeven miljard

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:28
Adviseurs Lazard, Merrill Lynch en De Brauw pakken eerste miljardendeal van 2020. 

Takeaway.com koopt Just Eat voor omgerekend zo'n 7,2 miljard euro. De Nederlandse maaltijdbezorger heeft de overnamestrijd om zijn Britse branchegenoot Just Eat gewonnen van techinvesteerder Prosus. De twee Amsterdamse beursfondsen hadden allebei een bod neergelegd op Just Eat, maar de aandeelhouders van het Britse bedrijf kozen in meerderheid voor het voorstel van Takeaway. Een opsteker voor Takeaway, maar ook voor board van Just Eat. De Britten hadden een voorkeur voor een fusie met Takeaway. De overwinning was niet gratis: Het eerste bod van Takeaway lag bijna twee miljard lager.

Adviseurs naar top league tables

Dankzij de deal kunnen de adviseurs van Takeaway en Just Eat 7,2 miljard bijtellen voor de league tables. Takeaway krijgt advies van onder andere Lazard, Bank of America Merrill Lynch, De Brauw Blackstone Westbroek en NautaDutilh. Just Eat van Goldman Sachs, Oakley Capital, UBS en Linklaters. Bekijk hier alle adviseurs

De veelbesproken deal was aanvankelijk ook één van de kanshebbers voor de M&A Award voor Best Deal in 2019. Door de tussenkomst van Prosus werd de transactie over de jaarwisseling getild. Het was overigens niet de eerste keer dat Takeaway kans maakte op een M&A Award. In 2016 werd beursgang van de maaltijdbezorger uitgeroepen tot Best Equity Capitl Markets deal. CFO Brent Wissink nam de award in ontvangst (foto).

Aandeelhouders kiezen massaal voor Takeaway

De onderneming achter onder meer de populaire site Thuisbezorgd.nl wist ruim 80 procent van de aandelen Just Eat binnen te halen. Dat was ruim boven de acceptatiedrempel van 50 procent plus één aandeel, die nodig was om het bod te doen slagen.

De transactie zal door Takeaway in aandelen worden afgehandeld. Prosus koos uiteindelijk voor een bod van 8 pond per aandeel in contanten, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van ongeveer 6,5 miljard euro.

Takeaway was overigens de eerste partij die bij Just Eat aanklopte, en wist zich ook verzekerd van de steun van het bestuur van de Britten. Prosus, dat vorig jaar zijn debuut maakte aan de beurs in Amsterdam, toonde later eveneens interesse. Dit leidde tot een strijd waarbij beide partijen hun biedingen moesten opschroeven. Zowel Takeaway als Prosus had vorige maand al aangegeven niet nog eens met een hoger bod te zullen komen.

Topman Jitse Groen van Takeaway reageert verheugd: "Just Eat Takeaway.com is een droomcombinatie en ik kijk er erg naar uit om het bedrijf nog vele jaren te leiden." Het fusiebedrijf zal gevestigd zijn in Amsterdam, maar neemt de notering van Just Eat aan de beurs in Londen over. De notering van Takeaway in Amsterdam wordt opgezegd.

Bronnen: ANP en MenA.nl
 

Gerelateerde artikelen