Succesvolle kick-off M&A Community Rotterdam

Na vele M&A-events rondom de Zuidas en een M&A Café in Londen, zijn gisteren met veel succes de Rotterdamse dealmakers bijeen gebracht. In samenwerking met de Dutch Corporate Finance Association (DCFA) werd er op de adembenemende 44e etage van het AKD-kantoor het startsein gegeven voor een serie van kennis- en netwerkbijeenkomsten in Rotterdam.

Kijk hier voor de foto’s

Rotterdam is de mouwen opstropen en geen woorden maar daden. Met die clichés in de hand leek het de M&A Community, DCFA, AKD en alle andere partners een goed idee om Rotterdamse ondernemers, investeerders en adviseurs bij elkaar te brengen. Waar anders dan op het hoogste punt van Rotterdam, in een prachtige zaal met uitzicht over de volledige skyline van Rotterdam, kon dit plaatsvinden. Meer dan 100 aanwezigen kwamen op het M&A Café af en de reacties waren positief. "Rotterdam ademt ondernemerschap", aldus één van hen.

De opening werd verzorgd in de vorm van een Masterclass door William Bontes, CFO bij de Rotterdamse vervoerder RET. De presentatie van een oer-Rotterdams bedrijf paste goed bij de lancering van een Rotterdamse M&A Community. Bontes zei op veel plekken in Nederland te hebben gewerkt, maar de openheid, sterke drive tot ondernemen en de manier van doorpakken is toch echt typisch Rotterdams. Er hangt iets in de lucht in Rotterdam: het ondernemersklimaat is zeer gunstig, vond Bontes. Sinds de verzelfstandiging van RET in 2007 heeft het Rotterdamse bedrijf een enorme transformatie doorgemaakt. RET – naast streekvervoerder ook ingenieursbureau, bouwbedrijf en projectorganisatie – is mede dankzij CFO William Bontes uitgegroeid tot een winstgevende, zelfstandige onderneming met 3000 werknemers en een omzet van 450 miljoen euro. Ook ging hij in op de ontwikkelingen op de ov-markt, waar samenwerkingen, overnames en aanbestedingen aan de orde zijn.

Parallel aan de Masterclass van Bontes gingen CFO’s en managers van typische Rotterdamse sectoren met elkaar in discussie tijdens de Roundtable Shipping, Offshore, Transport & Logistics. De Shipping, offshore, transport & logistics sector ziet de omzetgroei stagneren in 2013. Termen als Cross Chain Control Centers (4C) en synchromodaal transport die voor de leek wellicht geheimtaal zijn, boden de aanwezige bestuurders stof tot discussie. Er werd gesproken over manieren om toch te groeien, bijvoorbeeld door het aangaan van joint ventures of anders samenwerkingsverbanden.

Na de masterclass en roundtable was het tijd voor het M&A Café. Toegestroomde professionals namen eerst ruimschoots de tijd om van het uitzicht te genieten, maar deden daarna ook waar de M&A Cafés voor bedoeld zijn: netwerken en kennismaken met velerlei andere disciplines. De borrel was drukbezocht en toonde aan dat er in Rotterdam veel ruimte is voor dergelijke initiatieven. Dat stelden ook Michiel Rohlof en Willem van Oosten, die namens alle partners de aanwezigen welkom heetten. Van Oosten spoorde de dealmakers nog aan om vooral meer deals te doen, "want de aantallen kunnen nog flink omhoog. Gelukkig is daar AKD, dat onder meer in de persoon van Nathalie van Woerkom een echte dealmachine blijkt." Gastheer AKD in de persoon van Van Woerkom kon natuurlijk niet anders dan dit beamen. Hans Minnaar, voorzitter van de DCFA, nam aansluitend het woord en stelde blij te zijn dat DCFA en M&A de krachten bundelden. "Door samen te werken bereik je precies die groep die je hier wilt hebben."

Uiteindelijk was iedereen het er over eens: er is een geslaagd initiatief geboren dat zeker vervolg zal krijgen. Rotterdam bruist en ademt ondernemerschap. Dat betekent kansen op business en sluit naadloos aan bij het missie statement van de M&A Community.

Meld je hier aan voor de komende M&A events

Gerelateerde artikelen