Stork zowel jager als prooi in overnamemarkt

Diverse insiders melden tegenover Het Financieele Dagblad dat het Britse investeringsfonds Arle Capital op het punt staat om Stork Technical te verkopen. Eén van de bronnen meldt tegenover de krant dat het bedrijf bij de “gangbare verhoudingsgetallen” 600 miljoen euro zou moeten opleveren.

Het bedrijf dat installaties in de olie- en gasindustrie, de chemische industrie en de energiesector inspecteert en onderhoudt heeft echter last van de gedaalde olieprijs. Door de lagere olieprijs zou de verkoopprijs mogelijk lager uitvallen dan 600 miljoen euro. 

Interesse voor de technische dienstverlener komt volgens Het FD vooral uit de hoek van private-equityhuizen. Grote PE-namen als Bain Capital, Carlyle en CVC zouden naar verluidt interesse hebben in Stork Technical. Volgens de zakenkrant is het gezien de lastige situatie in de olie- en gasindustrie maar de vraag of banken trek hebben om bij te dragen aan financiering van een eventuele overname. Arle Capital, dat meer dan twee miljard euro onder beheer heeft, zou worden bijgestaan door Rabobank en Greenhill.

Stork Technical is een restant van de voormalige vliegtuigfabrikant Fokker die in 1996 op de fles ging. Vier gezonde bedrijfsonderdelen maakten destijds een doorstart onder de vleugels van industrieconcern Stork dat in 2008 door Candover van de beurs werd gehaald. Uit Candover ontstond later Arle Capital. Volgens bronnen uit de markt is de verkoop van Stork niet volledig vrijwillig, schrijft FD. Het fonds dat de aandelen in Stork Technical houdt nadert het einde van zijn looptijd. Beleggers zouden niet nogmaals willen inleggen, waardoor het geld in het fonds uitgekeerd moet worden aan de beleggers. 

Opmerkelijk genoeg meldde Stork donderdagochtend dat het een akkoord heeft bereikt over de overname van het Australische Giovenco. De industriële dienstverlener heeft een omzet van circa 150 miljoen Australische dollar (94 miljoen euro) en levert diensten aan de olie- en gasindustie en de mijnbouwsector.  Het Australische bedrijf heeft circa 875 mensen op de loonlijst staan. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt, maar Stork meldde wel dat er voor de acquisitie en verdere groei in Australië twee nieuwe kredietfaciliteiten zijn afgesloten. 

Het is onduidelijk of er in de potentiële genoemde verkoopprijs van 600 miljoen euro rekening is gehouden met de overname van Giovenco en eventuele synergieën die uit deze overname voortkomen. 

Tot 2013 vormde Stork Technical één bedrijf met Fokker Technologies dat ook uit Fokker voorkwam. Na de splitsing zinspeelde Fokker Technologies op een beursgang, maar werd uiteindelijk afgelopen zomer voor 706 miljoen euro verkocht aan GKN, een Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie. 

(ANP/FD/MenA.nl)

Gerelateerde artikelen