Stijging in continuation funds in private equity-markt

Een veerkrachtige Europese middenmarkt is klaar voor een geleidelijk herstel.

M&A-adviesclub DC Advisory komt met het European Private Equity Mid-Market Monitor: Q4 2023 & Outlook. De ondertitel is veelzeggend: ‘Coming out of hibernation. Poised for recovery’.

De Europese private-equity (PE) markt heeft volgens DC Advisory blijk gegeven van veerkracht en aanpassingsvermogen, en is klaar voor een geleidelijk herstel, aangedreven door strategische investeringen en veerkrachtige sectoren, wat wijst op een potentieel herstel van de fusie- en overnameactiviteit door PE in de loop van 2024.

In het rapport worden een aantal PE-trends besproken die DC Advisory heeft geïdentificeerd:

• Het vierde kwartaal van 2023 markeerde het hoogste aantal faillissementen in een kwartaal sinds de Covid19-pandemie, omdat het middensegment te maken kreeg met hoge schuldenlasten, zwakke economische groei en stijgende energieprijzen. Het aantal faillissementen in Groot-Brittannië bedroeg eind 2023 30.199, waaraan sectoren als de bouw, de detailhandel en de horeca aanzienlijk bijdroegen.

• Het aantal continuation funds-processen in de markt neemt toe, waardoor de general partners hun top-activa langer kunnen vasthouden met als doel de waardecreatie te verlengen en liquiditeit te genereren uit ondermaats presterende portefeuilles.

• In het vierde kwartaal van 2023 was het volume van de exits uit private equity het laagste in meer dan tien jaar, wat resulteerde in een toename van investeringen binnen portefeuilles. Private equity-firma’s stellen de verkoop van activa uit totdat gunstiger marktomstandigheden en betere waarderingen zich zullen voordoen.

• Uitdagende marktomstandigheden, een focus op het terugdringen van koolstofuitstoot, recycling en digitalisering hebben geleid tot een grotere interesse van private equity in de infrastructuursector.

• Europese private equity-transacties werden in 2023 gedomineerd door de sectoren Industrie en Technologie & Software. Ook de sector Business & Tech-Enabled Services zag een toename van het aantal fusies en overnames. Dit geldt ook specifiek voor de Benelux.

• Het Verenigd Koninkrijk bleef de meest actieve regio voor private equity-investeringen, met een aandeel van 28,1 procent in het totale aantal deals in het vierde kwartaal van 2023 – het hoogste in tien jaar.

“De uitslag van de Nederlandse verkiezingen bracht enige politieke en regelgevende onzekerheid op de korte termijn, maar het had geen directe invloed op de dealflow”, zeggen Paul de Hek, Robert Ruiter, Verner Uiterwijk van het Benelux-team van DC Advisory.

Lees ook: Bedrijven in eigendom van private equity groeien sneller

Gerelateerde artikelen