Bedrijven in eigendom van private equity groeien sneller

Volgens een recente analyse van Gain.pro groeien door PE-gesteunde bedrijven sneller.

De analyse van Gain.pro is gebaseerd op de data van ruim 15.000 bedrijven die ofwel onafhankelijk eigendom zijn of in het bezit van private equity. Een aantal conclusies zijn:

Activa die eigendom zijn van PE presteren beter dan activa in privé of familiebezit. Gemiddeld laten de meeste door PE gedekte activa hun omzet met drie tot vijf procent per jaar sneller groeien, waarbij ook de EBITDA-marges drie tot vijf procent hoger zijn. Zowel de CAPEX- als de FTE-groeicijfers zijn ook hoger bij door PE ondersteunde bedrijven.

Bedrijven in eigendom van private investeerders doen meer fusies en overnames, wat de algehele groeicijfers en marges stimuleert. 48 procent van de PE-gesteunde bedrijven voert aanvullende acquisities uit, terwijl slechts 27 procent van de onafhankelijke bedrijven dit doet. M&A verhoogt het totale groeipercentage voor de overnemende partijen met twee tot drie keer.

Private equity-firma’s verwerven de beste onafhankelijke bedrijven in hun klasse. Bedrijven die door PE-investeerders gekocht worden, groeien minstens twee keer zo snel als de bredere, onafhankelijk beheerde activapool. Deze bedrijven hebben ook hogere marges en hogere groeipercentages vergeleken met hun portefeuilleposities. Waterland, Carlyle, H.I.G. Capital en Oaktree Capital zijn de belangrijkste kopers van onafhankelijke bedrijven, volgens de analyse van Gain.pro.

Wat zit er onder de groeimotor van private equity?
Er zijn volgens het rapport verschillende redenen waarom PE-bedrijven sneller groeien. Ten eerste hebben deze bedrijven doorgaans een agressievere groeiagenda en blijven zij gedurende de hele cyclus investeren. Vergeleken met onafhankelijk aangehouden activa zijn ze meer gericht op de sectoren TMT en Services, omdat die sneller groeien en veerkrachtiger zijn.

Ook breiden door PE-ondersteunde bedrijven eerder internationaal uit én injecteren zij vaak kapitaal in bedrijven, waardoor ze kunnen uitbreiden, innoveren en nieuwe banen kunnen creëren. Ze zijn ook wendbaarder in hun handelen. Na de COVID-19-crisis bijvoorbeeld, versnelden PE-bedrijven hun personeelswerving naarmate de economie zich herstelde, en pasten zij zich zo snel aan aan het veranderende landschap.

Tot slot investeren door PE ondersteunde ondernemingen meer in hun bedrijf. De CAPEX-niveaus zijn gemiddeld hoger doordat PE-bedrijven investeren in nieuwe technologieën en upgrades om de efficiëntie te verbeteren en een pad voor toekomstige groei uit te stippelen.

Buy & Build is recept voor snelle groei
Bedrijven van PE-firma’s doen meer acquisities dan privé gehouden ondernemingen en een effectieve M&A-strategie is een sleutelprincipe bij het creëren van waarde. Het selecteren van de juiste target tegen de juiste prijs kan veel waarde genereren door de omzetgroei, kostensynergieën en het versnellen van multiple arbitrage.

In de afgelopen vijf jaar heeft 48 procent van de door PE gesteunde bedrijven aanvullende acquisities uitgevoerd, terwijl slechts 27 procent van de onafhankelijke bedrijven dat deed. In totaal heeft 21 procent van de door PE gesteunde bedrijven drie of meer bedrijven overgenomen (tegenover slechts zeven procent van de bedrijven in privébezit).

Het nastreven van waardeverhogende add-ons is een van de belangrijkste uitgangspunten van de investeringsstrategie van veel PE-firma’s. Met de steun van hun investeerder, kunnen portfoliobedrijven hun middelen consolideren, hun activiteiten stroomlijnen en gebruikmaken van gedeelde expertise – wat resulteert in hogere marges en groei.

Lees ook: Search fund-model doet intrede in Nederland

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen