Staatsoliebedrijf Abu Dhabi probeerde BP over te nemen

Laatst gewijzigd: 17 april 2024 14:18
Zorgen dat de energietransitie leidt tot overnames van oliebedrijven.

Het scheelde weinig of oliebedrijf BP was in Arabische handen gevallen. Het staatsoliebedrijf uit Abu Dhabi heeft geprobeerd om de Britse collega over te nemen. Dat meldt de Financial Times.

Naar verluidt zou de Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) hier miljarden voor hebben uitgetrokken. De gesprekken liepen echter vast omdat Adnoc niet precies wist hoe BP in de algemene strategie zou moeten worden ingepast. Daarnaast waren de politieke en juridische omstandigheden een punt van zorg. Een van de grootste Britse bedrijven die in Arabische handen zou vallen zou een enorme rel veroorzaken in Groot-Brittannië.

Toch was de overname minder vreemd dan die op het eerste gezicht lijkt, zo beschrijft de Financial Times. BP en Adnoc trekken al langere tijd samen op in het Midden-Oosten. In februari lanceerden de beide bedrijven een grote joint venture voor de exploitatie van Egyptische gasvelden. Vóór het uitbreken van de Gaza-oorlog overwogen beide bedrijven ook de helft van NewMed over te nemen, een Israëlisch gasbedrijf.

Ondanks het stranden van de deal zijn er toch toenemende zorgen over groeiende overnameplannen rond oliebedrijven. Dit zou het gevolg zijn van de hoge kosten voor het overstappen op duurzame energiewinning naarmate de transitie vordert.

In oktober maakte Chevron bekend dat het het Amerikaanse energiebedrijf Hess Corporation overneemt voor 53 miljard dollar (49,7 miljard euro). Exxon Mobile kocht een paar weken later Pioneer Natural Resources, een Texaans energiebedrijf, voor ongeveer zestig miljard dollar.

Gerelateerde artikelen