Staat brengt ASR naar de beurs
De genationaliseerde verzekeraar ASR wordt door de Nederlandse staat naar de beurs in Amsterdam gebracht. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door het bedrijf, samen met NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert.
Onvoorziene omstandigheden daargelaten zou de beursgang al in het tweede kwartaal gelanceerd kunnen worden. De omvang en timing van de aandelenemissie zijn onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden. Volgens een verklaring van ASR en NLFI zijn alle voor de beursgang benodigde goedkeuringen, inclusief die van het Nederlandse parlement, ontvangen.
De aandelen ASR zullen worden geplaatst bij institutionele beleggers en particuliere investeerders. De opbrengst van de beursgang zal worden uitgekeerd aan de Staat. De verzekeraar zelf ontvangt niets van de gang naar de aandelenmarkt, die begeleid zal worden door een groep banken waaronder ABN AMRO.
De Staat zal na de notering nog een aanzienlijk belang houden in ASR, maar het is de bedoeling om dit op den duur volledig af te bouwen.
ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. De Staat betaalde toen 3,6 miljard euro voor ASR. ABN AMRO werd vorig jaar door de overheid naar de beurs gebracht.
Om mogelijke bedreigingen tegen de continuïteit, onafhankelijkheid, strategie en identiteit van ASR het hoofd te kunnen bieden zal de Stichting Continuïteit ASR Nederland worden opgericht. Deze stichting kan onder meer een verandering van zeggenschap bij de verzekeraar voorkomen, vertragen en ontmoedigen door een overeenkomst met ASR over de uitgifte van preferente aandelen.
In een toelichting laat bestuursvoorzitter Jos Baeten van ASR weten uit te kijken naar de nieuwe fase als geprivatiseerde onderneming en dat het bedrijf sterke resultaten laat zien.
ASR is de op drie na grootste verzekeraar van Nederland, met merken als De Amersfoortse, Ditzo en Europeesche Verzekeringen. De onderneming biedt onder meer levens-, zorg- en schadeverzekeringen, bancaire diensten en vermogensbeheer.