Sopra Steria koopt Ordina: ‘Na hectisch proces die ontzettend mooie transactie’

IT-dienstverlener Ordina komt voor 518 miljoen euro in handen van de beursgenoteerde Franse branchegenoot Sopra Steria. Vier bij de deal betrokken adviseurs lichten toe.

Amper een week nadat Ordina meldde met meerdere partijen te onderhandelen over een overname, was er witte rook. De aankondiging over het akkoord dat bestuursvoorzitter Jo Maes met zijn Franse ambtgenoot Cyril Malargé sloot, is in recordtempo tot stand gekomen.

Sopra Steria betaalt 518 miljoen euro, wat overeen komt met een bod per aandeel van 5,75 euro, een premie van 36 procent ten opzichte van de slotkoers van 14 maart, de dag waarop de IT-dienstverlener voor het eerst meldde overnamegesprekken te voeren. De acquisitie komt een jaar nadat Ordina haar nieuwe strategie – bedoeld om het bedrijf in 2026 tot dé digitale businesspartner van grote bedrijven en de overheidssector te maken – uitrolde.

‘Verbeterde carrière perspectieven voor werknemers’
Stibbe Partner Heleen Kersten, met haar team optredend als Legal Advisory voor Ordina Shareholders: “Dit was een ontzettend mooie transactie om aan te werken. Het voorbereiden van een openbaar bod is altijd een zeer veeleisend en hectisch proces. In deze transactie kwam daar bovenop dat Ordina in gesprek was met meerdere partijen. Uiteindelijk leidde dat tot de voorwaardelijke overeenstemming met Sopra Steria. Zowel Ordina als Sopra Steria zijn ervan overtuigd dat de combinatie zal leiden tot een duidelijke versterking van beide partijen. Waarbij sprake is van uitstekende cultural alignment en verbeterde carrière perspectieven voor de werknemers. Een deal waar we met veel trots aan hebben gewerkt!”

Haar collega Alexander Kaarls, advocaat en Partner van Houthoff, trad op als Legal Advisor voor Sopra Steria Group. Hij zegt over de acquisitie: “Sopra Steria’s strategie is gericht op onafhankelijke expansie door organische groei, alsmede groei door overnames in voor haar belangrijke Europese markten. In de Benelux heeft het bedrijf de ambitie om zich te positioneren als go-to digital business partner voor IT consulting opdrachten. De overname van Ordina draagt bij aan deze ambitie. De combinatie zal meer waarde creëren voor klanten en bijdragen aan de groeimogelijkheden van zowel Sopra Steria als Ordina, met name binnen de strategische sectoren financiële diensten, overheid, defensie en veiligheid & vervoer.”

‘Samen meer mogelijkheden om talent aan te trekken‘
Samen met Ordina heeft Sopra Steria een pro-forma omzet van 700 miljoen euro en meer dan 4000 werknemers in de Benelux. “Daarmee”, zo zegt Kaarls, “bereikt de combinatie een strategische omvang in een belangrijke markt, versterkt zij haar relaties met belangrijke klanten en vergroot de mogelijkheden om talent aan te trekken door het opbouwen van een sterk merk. Daarnaast kan het klantenbestand van Ordina profiteren van de end-to-end capaciteiten van Sopra Steria, met name op het gebied van hybride cloud & technology services, cybersecurity en Sopra Banking Software-oplossingen. Klanten van Ordina krijgen ook toegang tot Sopra Steria’s near shore en offshore capaciteiten.”

Alexander Kaarls over het onderhandelingsproces: “Wij hebben dat als zeer constructief ervaren. Na Ordina’s persbericht van vorige week kwam de transactie in een stroomversnelling en hebben wij als team hard gewerkt om deze deal in korte tijd over de finishlijn te brengen. We zijn blij met de flexibiliteit en professionaliteit van alle betrokkenen, zowel aan de kant van Sopra Steria en Ordina, als bij alle adviseurs. Én we kijken uit naar de volgende stappen en succesvolle afronding van deze transactie!”

‘Aandeelhouder die zowel strategisch als cultureel past’
Steven Hendriks, Director Axeco, trad met zijn team op als M&A Advisor voor Ordina Shareholders. Hij zegt over de deal: “Ordina heeft met Sopra Steria een aandeelhouder gevonden die zowel strategisch als cultureel heel goed past. De strategische fit komt ook tot uiting in de prijs die Sopra Steria bereid is om aan de aandeelhouders van Ordina te betalen en wordt bovendien onderschreven door Teslin en Mont Cervin. All-in all een mooie strategische deal! Als Axeco zijn we trots daar een bijdrage aan te hebben mogen leveren.” 

Sander Neeteson, Head of Corporate Finance Execution ABN AMRO, spreekt vanuit zijn rol als adviseur van de Raad van Commissarissen voor Ordina, ‘inclusief het afgeven van een fairness opinie’. “Het bijstaan van de Raad van Commissarissen was voornamelijk gericht op haar taak om de belangen van alle stakeholders van Ordina te behartigen”, aldus Neeteson. “Na beoordeling van verschillende voorstellen, heeft de Raad geconcludeerd dat het bod van Sopra Steria en de daaraan gekoppelde voorwaarden hieraan het beste voldeed.”
 

Gerelateerde artikelen