Solvabiliteit overnameprooi Delta Lloyd omlaag

Verzekeraar Delta Lloyd meldt teleurstellende jaarresultaten. Dat concluderen persbureaus ABM Financial News en Dow Jones op basis van de jaarcijfers van het concern. Het nieuws is ook een tegenvaller voor de NN Group, dat Delta Lloyd 29 maart hoopt in te lijven. 

Delta Lloyd krijgt bij de overname advies van zakenbank Goldman Sachs, advocatenkantoor Allen & Overy en communicatieadviseur Hill+Knowlton. De NN Group wordt geadviseerd door banken J.P.Morgan en ING en advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer. PwC verzorgt de transaction-support (en staat op nummer één in de league tables van transaction support).

Solvabiliteit omlaag, winst omhoog
De solvabiliteit van Delta Lloyd is in het vierde kwartaal verslechterd, terwijl de verzekeraar ook tegenvallende jaarresultaten bij de levensverzekeringen en het schadebedrijf moest melden. De nettowinst van het concern steeg met 80 procent, van 128 miljoen euro in 2015 naar 231 miljoen euro. De Solvency II ratio daalde van 156 procent in het derde kwartaal naar 143 procent eind vorig jaar, door een ongunstige ontwikkeling van het langlevenrisico en nieuwe richtlijnen van toezichthouder DNB voor het verliesabsorberende vermogen van uitgestelde belastingbaten (LAC DT).

Met deze kapitaalbuffer blijft Delta Lloyd duidelijk achter bij sectorgenoten als Aegon, NN Group en ASR. Vergeefse pogingen om de relatief zwakke kapitaalpositie onder het nieuwe toezichtskader te versterken, onder andere door een zwaarbevochten grote kapitaalinjectie, leidden vorig jaar uiteindelijk tot de acceptatie van een overnamebod door NN Group.
De operationele prestaties "blijven een prioriteit", stelde de verzekeraar, nadat vorig jaar een "teleurstellende" waarde van nieuwe productie bij het Levensverzekeringenbedrijf werd gerealiseerd van 27 miljoen euro.

Ook de schadeverzekeraar liet matige cijfers zien: een gecombineerde ratio van claims en kosten van 105,4 procent. Stormschade kostte Delta Lloyd vorig jaar 30 miljoen euro. "We blijven vertrouwen houden in de solvabiliteitspositie van Delta Lloyd als zelfstandig bedrijf als de overname door NN Group niet doorgaat", stelde CEO Hans van der Noordaa in een verklaring. Dat optimisme is mede gebaseerd op de 172 miljoen euro aan kapitaal dat Delta Lloyd vorig jaar zelfstandig genereerde. De doelstelling is 200 tot 250 miljoen euro.
Delta Lloyd zag de contanten in de holding vorig jaar toenemen van een tekort van 319 miljoen euro per eind 2015 naar een plus van 510 miljoen euro, mede dankzij de forse kapitaalinjectie.

De verzekeraar keert geen dividend uit in verband met de geplande overname door NN Group, voor 5,40 euro per aandeel. Goedkeuring van toezichthouders voor de overname wordt verwacht in het tweede kwartaal.

Bronnen: ABM Financial News en MenA.nl

Gerelateerde artikelen