‘Shell loert op overname van Britse concurrent BP’

Shell overweegt een overname van branchegenoot BP, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen kijkt Shell met adviseurs naar die mogelijke megadeal, maar wacht het bedrijf nog wel op een verdere daling van de beurswaarde van BP voordat het besluit over een mogelijk bod.
Over een samensmelting van de twee Britse concerns gaan al tientallen jaren geruchten. Het zou een van de grootste deals in de olie-industrie ooit zijn, na de fusie tussen Exxon en Mobil in 1998, met een waarde van 81 miljard dollar.
Gesprekken over haalbaarheid
Volgens Bloomberg heeft Shell de afgelopen weken serieuzer met adviseurs gesproken over de haalbaarheid en voordelen van zo’n deal. Maar het concern zou er ook voor kunnen kiezen zich te richten op het inkopen van aandelen en kleinere overnames.
BP kampt al langer met tegenvallende resultaten. Onder de vorige topman Bernard Looney besloot het bedrijf in 2020 om de olie- en gasproductie met 40 procent te verminderen en flink te investeren in hernieuwbare energie. Zijn opvolger Murray Auchincloss kondigde in februari een nieuwe strategie aan waarbij de verduurzaming weer meer naar de achtergrond verdwijnt. De windparken van het bedrijf gingen in de verkoop.
Aandelen BP dalen hard
De aandelen van BP hebben de afgelopen twaalf maanden al bijna een derde van hun waarde verloren, terwijl ook de olieprijzen flink zijn gedaald. Een jaar geleden waren er al geluiden dat het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi de Britse concurrent wilde overnemen.
De activistische investeerder Elliott noemde de nieuwe plannen van het bedrijf niet ambitieus genoeg, waarna speculaties de kop opstaken dat het bedrijf zou splitsen.
Voor miljarden aan onderdelen verkopen
BP heeft bekendgemaakt om voor miljarden aan activiteiten te gaan verkopen. Begin dit jaar waren er geluiden dat het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco een bod overwoog op het Britse motoroliemerk Castrol, wat ongeveer tien miljard waard zou zijn.
Shell-topman Wael Sawan vertelde analisten vrijdag nog dat Shell “uiteraard” blijft uitkijken naar fusies en overnames, maar voorzichtig zal zijn en dat “de lat hoog ligt”. Hij voegde eraan toe dat “we eerst ons eigen huis op orde moeten hebben” voordat we naar grote overnames kijken, en dat het bedrijf “nog werk te doen heeft” om zijn volledige potentieel te bereiken.