‘Scandinavië wordt interessanter’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:17
“De onbezonnenheid van de eerste helft van 2018 – koste wat kost iets kopen – is wel zo’n beetje voorbij.” Aldus Jeroen Valk, partner M&A bij EY.

Met het aantal echt grote klappers in M&A zal het in 2019 wel meevallen, dat was eigenlijk afgelopen jaar in vergelijking met 2017 ook al het geval. Maar kleinere en middelgrote deals? Die zullen er nog genoeg zijn. Dat is de verwachting van Jeroen Valk van EY. Veel hangt van de economie af, meent de partner Mergers & Acquisitions. Ook als de economische groei afneemt, blijft de financierbaarheid – hoeveelheid en betaalbaarheid van schuldfinanciering – van overnames goed. Bovendien is er een vrijwel ongelimiteerde stroom aan middelen beschikbaar: investeerders zijn op zoek naar rendement.

“Op megadeals – denk aan Akzo – na, verwacht ik dan ook een onverminderd sterke M&A-markt, ondanks wat macro-economische onzekerheden,” zegt Valk. “Linksom of rechtsom blijft de rente relatief laag, de financiële multiples navenant hoog. Alles wat enigszins verkocht kon worden, is zo ongeveer wel weg. En private equity blijft investeren; die druk is onverminderd aanwezig.”

Zelf acteert Jeroen Valk bij EY vooral in de middelgrote deals, met een focus op technologie. Dat is een orderportefeuille die nog steeds goed gevuld is. Valk was in 2018 betrokken bij zes transacties in de IT, een markt die breder wordt. “Software, hardware, telecom, hosting – het segment verschuift meer richting aanverwante segmenten zoals business services. Technologie, media en telecom (TMT) worden door steeds meer partijen ‘ontdekt’, denk aan de grote banken. Maar het volume in de mid market-M&A is nog steeds oké.”

 

Familiebedrijven

Want al koelt de markt als geheel enigszins af, er zijn nog steeds veel familiebedrijven die met opvolgingsvraagstukken zitten en naar een transactie streven. “’Wanneer is het juiste moment om te verkopen?’ Die vraag hoor ik de laatste tijd steeds vaker. Dat moment is er in 2019 zeker nog.” Jeroen Valk verwacht zeker geen enorme neergang de komende maanden. Natuurlijk kan het conflict tussen China en de Verenigde Staten roet in het M&A-eten gooien, maar een full-out-handelsoorlog wordt niet verwacht.

En een keiharde Brexit? “Natuurlijk zal die invloed hebben,” zegt Valk. “Maar de activiteit van Britse kopers op het Europese vasteland is afgelopen jaar al flink teruggelopen. Het aantal cross-borderdeals is minder dan een paar jaar geleden. Frankrijk, Duitsland en zeker ook Scandinavië zijn interessanter geworden voor fusies en overnames. Omdat landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen – net als Nederland – niet genoeg kunnen groeien op de eigen, beperkte markt. En dus kijken ze over de nationale grens. Bovendien kennen de Scandinaviërs open economieën. Daar komt ook nog eens bij dat onze culturen behoorlijk overeenkomen, heel belangrijk voor een succesvolle deal. Samen met ons groeiende M&A-team in Nederland en onze internationale collega’s ondersteunen we die cross-border-transacties.”

Gerelateerde artikelen