Rothschild en Marktlink op 1 in league tables 2020

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:40
Rothschild en Marktlink adviseerde bij de grootste en meeste deals in 2020. Dat blijkt uit de league tables van MenA.nl.

Zakenbank Rothschild adviseerde in 2020 bij deals met een totale waarde van ruim 13 miljard euro. Daarmee blijft de Europese zakenbank het Amerikaanse JPMorgan Chase voor die met bijna tien miljard euro op de tweede plaats staat. De eerste Nederlandse grootbank is ING op plaats drie met bijna drie miljard euro op de teller.  

Miljardendeals voor Rothschild 

Rothschild – huis van de Best M&A Advisor 2020 – was in 2020 betrokken bij meerdere miljardendeals, waaronder de verkoop van Roompot Vakanties door PAI Partners aan KKR voor 1,1 miljard euro en de overname van beursbedrijf Borsa Italiana door Euronext voor 4,33 miljard euro. 

Nummer twee JPMorgan was eveneens bij de Italiaanse beursdeal betrokken. Daarnaast adviseerde het onder andere bij twee deals van DSM: de overname van Erber Group voor 980 miljoen euro en de verkoop van onder andere de afdeling kunstharsen voor 1,6 miljard euro aan het Duitse Covestro. 

ING – Best M&A House van 2020 – was bij meerdere spraakmakende deals betrokken. Zo adviseerde de bank bij de overname van de HEMA voor 440 miljoen euro en adviseerde het IK Investment Partners bij de verkoop van Signature Foods (van Johma) voor meer dan 500 miljoen euro. 

Rob van Veldhuizen van ING (foto rechts) zag de markt in 2020 terugkrabbelen. "Na aanvankelijk een enorme terugval van de M&A-activiteit in het voorjaar, zagen we in de tweede helft van 2020 juist een sterke stijging van de deals die we voor klanten hebben kunnen doen. Ondanks de reisbeperkingen hebben we met flexibiliteit en inventiviteit ook veel cross border transacties gerealiseerd. Ondanks COVID verwacht ik onverminderde drukte op de overnamemarkt voor 2021." 

Marktlink adviseert bij de meeste deals 

Corporate-finance-adviseur Marktlink heeft in 2020 bij de meeste deals geadviseerd. Het kantoor was betrokken bij 36 deals, elf meer dan nummer twee ING.  

Tim van der Meer van Marktlink kijkt ondanks de crisis terug op een recordjaar. "Meer Europese ondernemers dan ooit spelen met de gedachte van bedrijfsverkoop of versnelde (internationale) groei met extern kapitaal. Tegelijkertijd zijn de waarderingen van bedrijven aantrekkelijk, mede door de hoeveelheid kapitaal in de markt. We verwachten dan ook een sterk 2021." 

KPMG volgt ING op de derde plaats. Het kantoor was betrokken bij 23 deals en eindigt daarmee het jaar net één plaats hoger dan in 2019. KPMG adviseerde onder andere NPM Capital bij de verkoop van Mentaal Beter aan Apax en GIMV bij de verkoop van renovatiebedrijf Climate for Life aan Parcom. 

 

Gerelateerde artikelen