Rothschild en Marktlink aan kop in league tables H1 2020

Rothschild adviseert bij de grootste deals en Marktlink doet de meeste deals in het eerste halfjaar van 2020. Dat blijkt uit data van MenA.nl.

[De league tables staan onderaan het artikel]

Zakenbank Rothschild gaat met een totale dealwaarde van 3,2 miljard euro aan kop in de league tables M&A Advisory gesorteerd op dealwaarde. De zakenbank doet daarmee goede zaken, vorig jaar eindigde het kantoor op de derde plaats. Rothschild was onder andere betrokken bij de verkoop van Roompot door PAI voor 1,1 miljard euro (foto boven) en de overname van Erber Group door DSM voor 980 miljoen euro. 

Deals worden complexer 

Bastiaan Vaandrager en Sander Griffejoen zijn Rothschilds meest actieve bankiers. Vaandrager ziet dat de markt weer in beweging is gekomen. “2020 heeft natuurlijk een onverwachte en uitdagende start gemaakt. Midden maart adviseerden we onze klanten om lopende verkoopprocessen op pauze te zetten zolang de impact van Covid19 niet duidelijk definieerbaar was. Voor zo ver we met voorbereidende werkzaamheden druk waren besloten we daar maar mee door te gaan, in afwachting op betere tijden.” 

“Eind april kwam de markt weer voorzichtig tot leven: bedrijven waar de impact meetbaar was geworden en waar licht aan het einde van de tunnel gloorde kregen weer interesse van kopers. Met name kopers die geen schuld financiering nodig hadden konden snel en overtuigend schakelen. In deze bijzondere tijd zijn er deals te doen maar het is zeker complexer geworden.”

ING is de hoogstgenoteerde bank van Nederlandse bodem gezien totale dealwaarde. De zakenbankiers van ING waren onder andere betrokken bij de overname van certificeringsbedrijf Normec door Astorg Partners en de verkoop van het Nederlandse softwarebedrijf Topicus.

Frank Verbeek – managing partner van IMPROVED Corporate Finance & Drake Star Partners – bevestigt dat de markt weer aan het herstellen is: ‘’Wij hebben blijkbaar de profilering, kennis, inzichten en expertise in de groeigebieden van nu en de toekomst. Dat maakt dat we veel transacties hebben kunnen afronden, veel nieuwe opdrachten hebben mogen verwelkomen en dat de pijplijn er zeer gezond uitziet met zeer aansprekende proposities.’’

‘’Voor ons blijkt de COVID crisis een additionele bevestiging dat de wereld in versneld tempo aan het overschakelen is naar dominant digitaliseren met dus technologie prominent op de voorgrond. Dat is erkend en herkend ons domein, waarbij wij ook daarbovenop wereldwijd marktleider zijn binnen het segment Mobiliteit, Energie Transitie en Smart City’’, vertelt hij verder over de afgelopen maanden.

Marktlink houdt eerste plaats vast

Met 17 deals heeft Marktlink verreweg de meeste deals gedaan van alle zakenbanken en corporate-finance-kantoren. Het kantoor houdt hiermee de nummer één positie van 2019 vast. Tom Beltman, partner bij Marktlink, kijkt uit naar een drukke tweede helft van het dealjaar. “COVID-19 heeft trajecten vertraagd, maar met een aanpassing in de dealstructuur gaan de meeste deals wel door. Het aantal kopers in de markt blijft hoog en naast de lopende trajecten gaan we de komende maanden met veel nieuwe mandaten naar de markt. Marktlink verwacht dan ook een zeer drukke 2e helft van 2020.”

Hoop kapitaal op zoek naar kansen

Sander Griffejoen van Rothschild volgt Vaandrager in de league table personen gesorteerd op dealwaarde. Hij verwacht geen sterke toename in het aantal deals in 2020. “Volumes zullen lager blijven, ook in de tweede helft van het jaar. Maar, hoewel er veel onzekerheid is over de macro economische nasleep van de lockdown maatregelen, is nog een hoop kapitaal in de markt op zoek naar kansen. We verwachten in het tweede halfjaar vooral M&A activiteit rondom bedrijven die gedurende de lockdown periodes aantoonbaar goed gedraaid hebben. Ook zien we herstructurering gerelateerde M&A in de pijplijn. We merken wel dat kopers in processen meer intimiteit met het management nodig hebben, om open en transparant over de risico’s in de business te kunnen praten.”

Mark van Beusekom van Hogenhouck M&A en Duncan Eduard van IRIS Corporate Finance delen met 6 deals en 30 miljoen euro de eerste plaats in de league tables gesorteerd op aantal deals. Van Beusekom adviseerde onder andere bij een deelname van Cornelis Vrolijk in Garnalenpelcentrum Kant. Eduard was betrokken bij een deelname van Nordian Capital Partners in offshore toeleverancier Corrosion.
 

 

Gerelateerde artikelen