Rothschild, De Brauw en KPMG adviseren AAC en Allianz bij verkoop Sdu Uitgevers

Zakenbank Rothschild, advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, financieel adviseur KPMG en communicatieexpert Hill + Knowlton adviseren private equity investeerders AAC Capital Partners (AAC) en Allianz Capital Partners (Allianz) bij de verkoop van Sdu Uitgevers (Sdu) aan het Franse uitgeversconcern Editions Lefebvre Sarrut (ELS). De Fransen krijgen advies van Invest Securities, Bird & Bird en Ernst & Young. Financials van de deal zijn niet bekend gemaakt. In 2007 betaalde ABN AMRO Capital - de voorloper van AAC - met Allianz 330 miljoen euro voor staatsbedrijf Sdu.
De deal is tot stand gekomen op initiatief van de Franse uitgever. "ELS heeft ons gevonden, ze zijn op zoek (geweest) naar geografische expansie, onder andere middels acquisitie van leidende juridische en fiscale uitgevers in europese markten", zegt CFO Ruud Bergervoet van Sdu in een reactie op de deal. Volgens de CFO zal er op korte termijn niet veel veranderen aan de werkwijze van Sdu: "Sdu Uitgevers blijft op zelfde wijze door opereren, met identiek management, onder dezelfde naam, maar met meer ruimte voor lange termijn denken en diepte-investeringen." 
 
Als portfoliobedrijf van private equity investeerders heeft het voormalige Sdu een transformatie ondergaan. In 2008 verkocht Sdu de paspoortdrukkerij Sdu Identification aan het Franse Sagem Securité, onderdeel van de SAFRAN Group. Daarnaast heeft de uitgever meerdere overnames gedaan, waaronder Koninklijke Vermande, ten Hagen & Stam, Academic Service, VNG Uitgeverij en KSU Uitgeverij. Met de laatsgenoemde overname werd Sdu eigenaar van onder andere de fusie- en overnamewebsite OverFusies.nl. 
 
Volgens Marc Staal, managing partner bij AAC Capital Partners, is de deal goed voor SDU. "Voor AAC was het bij deze deal belangrijk dat er een sterke strategische partner voor SDU zou komen. SDU kan gebruik maken van de grote kennis van ELS en daarmee werken aan een verdere versterking van het omzetgebied. Dat is goed nieuws voor de werknemers.”  
 
Managing director Bastiaan Vaandrager geeft leiding aan het team van Rothschild. Hij werkt samen met director Alex Mathe en assistant director Sander Ruijter. 
AAC en Allianz verwachten de deal op korte termijn af te kunnen ronden. ELS wil met de overname de positie versterken in het juridisch domein, de marktpositie in West-Europa verbreden en het productaanbod met nieuwe diensten en informatieoplossingen uitbreiden. 
 
CEO Sam van Oostrom van Sdu ziet de Franse overname positief in: “De steun van de nieuwe aandeelhouder ELS biedt mogelijkheden voor optimaal gebruik van de portefeuilles en distributiekanalen van beide bedrijven." Zij collega bij ELS, Dominique Illien gaat voor groei: "Het merk Sdu, de producten en kwaliteit van Sdu alsmede de uitstekende klantrelaties van Sdu vormen een sterke basis voor nieuwe en gezamenlijke ontwikkelingen, gericht op groei en lange termijn."
 
 
Gerelateerde artikelen