Young Talent Award-kanshebber Rob Schrooten ziet M&A-markt ondanks politieke ontwikkelingen altijd bewegen

Bijna alle genomineerden voor de Young Talent Award 2016 hebben we langs zien komen. De laatste kanshebber op de award voor meest belovende dealmaker is advocaat Rob Schrooten van Loyens & Loeff. In dit artikel vindt u zijn verhaal.

Aan welke fusies en/of overnames heeft u het afgelopen jaar gewerkt?
"Onder meer de acquisitie van Webhelp door KKR van Charterhouse, de acquisitie van de Nuclear Imaging Business door IBA Molecular van Mallinckrodt en het openbaar bod van Avast op AVG Technologies. Deze projecten kenmerken zich vrijwel allemaal door een multidisciplinaire aanpak. Een veel betekenend voorbeeld in dit verband is de Avast transactie. AVG Technologies is een Nederlandse N.V. met beursnotering in de U.S., aan de NASDAQ. Loyens & Loeff stond de financierende banken bij. Wij adviseerden over alle finance gerelateerde vragen en corporate aspecten, inclusief post-closing squeeze out. Ik was verantwoordelijk voor de coördinatie van het project en de corporate werkstroom. Dat betekende in de praktijk dat ik niet alleen nauw samenwerkte met US lawyers, maar vooral ook met een breed opgezet Loyens & Loeff-team. Dat team bestond onder meer uit advocaten van banking & finance, die over de financieringsdocumentatie en de regulatoire aspecten adviseerden, fiscalisten, die zich hebben gebogen over de fiscale behandeling van onderwerpen als activa transacties en liquidatie uitkeringen en, tot slot, notarissen, die, samen met mij, de banken adviseerden over een variëteit aan squeeze-out mechanismen, zoals fusies, afsplitsingen, inkoop van aandelen, omzetting van een NV in een BV. Al met al heeft dit project bijgedragen aan een steile leercurve, met name vanwege de substantiële verbreding van “on the job” opgedane kennis en ervaring van diverse, voor de M&A praktijk, zeer relevante rechtsgebieden."

Wat waren voor u bijzonderheden?
"Ik ben dit jaar teruggekeerd naar Nederland na een jaar gedetacheerd te zijn geweest bij een groot Amerikaans advocatenkantoor. Mijn New Yorkse periode was in alle opzichten een fantastische ervaring, zowel zakelijk als privé. Toch voelde het aanschuiven aan mijn oude vertrouwde bureau in Amsterdam, letterlijk en figuurlijk als thuiskomen. Aan dit gevoel heeft zeker bijgedragen dat ik vanaf dag één heb gewerkt aan verschillende soorten transacties, voor veel verschillende partners. Dit alles heeft 2016 voor mij een enerverend en leerzaam jaar gemaakt. Daarnaast werd ik halverwege het jaar in het Advocatenblad gepresenteerd als één van de 35 hoogvliegers jonger dan 35 jaar, terwijl ik een aantal weken geleden ook nog eens blij werd verast met de nominatie voor de Best Young Talent Awards 2016. Kortom: een top jaar!"

Hoe heeft u het afgelopen jaar ervaren?
"Vanuit M&A-perspectief was er in de eerste helft van het jaar sprake van een grote mate van deal activiteit. Vanaf mei/juni is er meer onzekerheid in de markt geslopen en waren kopers, maar ook wel verkopers, terughoudender. Ondanks de iets afnemende activiteit zijn wij als M&A groep niettemin goed bezet geweest gedurende de zomermaanden. Op dit moment lijkt er overigens weer sprake van een inhaalslag in acquisities en desinvesteringen, want er lopen zeer veel transacties tegelijkertijd. Wat vermeldenswaard is, is de verkoop van onderdelen van het Macintosh concern, begin 2016. Dat was juridisch-technisch zeer interessant. Het ging namelijk om een transactie geplaatst in de sleutel van een faillissement, waarbij de banken, met hun zekerheidspakketten, per saldo het verkoopproces dreven. Dit was weer een nieuwe ervaring, met een andersoortige dynamiek. Daarnaast viel het afgelopen jaar op door zijn stevige beweging in de publieke markten. Die beweging zet zich door. Welbekend is het relatief grote aantal IPO’s maar daarnaast zijn er ook een verschillende P2P (public to private) transacties geweest. Ik heb het geluk gehad bij een aantal van deze transacties betrokken te zijn geweest."

Wat verwacht u voor de markt in 2017?
"Afgelopen jaar was niet alleen bijzonder vanwege de lage rente, maar ook vanwege de Brexit en de verrassende uitkomst van de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten. Laatstbedoelde twee evenementen hebben overigens, tot nu dusver, een minder negatieve impact op de M&A activiteit gehad dan verwacht. Ook al is dit natuurlijk een beetje koffiedik kijken, kan de onzekerheid veroorzaakt door, onder meer, het referendum in Italië, de verkiezingen in Frankrijk en Nederland, de politieke keuzes van President Trump en het opkomende nationalisme in Duitsland, niet onderschat worden. Met andere woorden, ik heb wel wat twijfel of 2017 wat M&A activiteit betreft vergelijkbaar zal zijn met 2015 en 2016. Niettemin, constateer ik, ondanks de relatief korte tijd dat ik werkzaam ben in de M&A-praktijk, dat de markt eigenlijk altijd wel in beweging blijft. Iets wat zeker geldt voor de private equity huizen, een segment waarin wij sterk vertegenwoordigd zijn. Het businessmodel van private equity is nu eenmaal, het doen van transacties en ook daarom verwacht ik ook voor 2017 de nodige M&A activiteit. Al met al, kijk ik met enige spanning maar ook met veel plezier uit naar volgend jaar!"

Vind hier de pitch voor Rob Schrooten (Loyens & Loeff).


Best Young Talent 2016
Iedereen kent de sterren van de M&A-wereld. Maar wie zijn eigenlijk de toekomstige rainmakers van Nederland? In de lijst van genomineerden vindt u een greep uit de allerbeste M&A-advocaten en investment bankers onder de 35 jaar van dit moment. Een gewild lijstje onder recruiters en headhunters. Wanneer u die talentvolle collega liever binnen de muren van uw eigen organisatie houdt, kunt u dus maar beter op een ander stemmen. Ga naar alle nominaties voor Best Young Talent 2016.

Save the Date(s) 

Geef acte de présence op de M&A Awards 2016 op 15 december, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity. Meer informatie vindt u hier

 

 

 

Gerelateerde artikelen