Renault blaast beursgang EV-dochter Ampere af

Beleggers willen geen investering nu de vraag naar elektrische auto’s afneemt.

Renault schrapt zijn plannen voor een beursgang van elektrische auto- en softwaredivisie Ampere. Volgens het Franse autoconcern zitten beleggers momenteel namelijk niet echt te wachten op investeringen in een dergelijk bedrijf als gevolg van een afgezwakte vraag naar elektrische voertuigen.

De beursgang van Ampere is al een keer uitgesteld nadat de vraag naar het elektrische model Mégane E-tech lager uitviel dan verwacht. Maar de laatste tijd lijken de marktomstandigheden nog ongunstiger geworden. De algehele markt voor elektrische auto’s kampt met een zwakkere vraag door de hoge inflatie en lagere subsidies.

Het schrappen van de beursgang van Ampere komt minder dan een week nadat rivaal Tesla waarschuwde voor een lagere verkoopgroei. Branchegenoot Polestar kondigde vorige week daarnaast een reorganisatie aan, waardoor 450 mensen moeten vertrekken. Het Zweedse bedrijf van Volvo legde hiervoor ook de schuld bij “uitdagende marktomstandigheden”, nadat het afgelopen jaar al minder auto’s verkocht dan verwacht.

Voor Renault gaat het om een financiële domper. Twee jaar geleden waren de verwachtingen over Ampere nog hoog. Topman Luca de Meo zegt nog te mikken op een waardering van acht miljard tot tien miljard euro voor Ampere. Dat is bijna evenveel als Renault zelf. Op de beurs heeft het Franse bedrijf momenteel een waarde van ongeveer 10,1 miljard euro. (ANP)

Gerelateerde artikelen