Renault schuift beursgang EV-dochter voor zich uit

De noodzaak van een exit is kleiner geworden door goede prestaties.

Er gaat voorlopig een streep door de beursgang van Ampere, de Renault-dochter voor elektrische voertuigen. Eind dit jaar zou de Franse autobouwer het dochterbedrijf naar de beurs zou brengen. Dat gaat nu in 2024 gebeuren.

Of de beursgang er dan van gaat komen is echter niet zeker. CFO Thierry Piéton sprak over “hoogstwaarschijnlijk” en het “meest gunstige venster”. Ampere zou een waarde vertegenwoordigen van tien miljard euro. 

Voorlopig heeft Renault de handen vol met onderhandelingen met de Japanse samenwerkingspartner Nissan, die een belang in Ampere zal nemen. Gesprekken hierover nemen volgens Renault meer tijd in beslag dan gepland. 

Daarnaast is de noodzaak tot een snelle exit van Ampere iets minder groot geworden. Renault presteert buitengewoon goed. De kosten zijn verlaagd en de winstmarge is opgelopen, van zes procent naar meer dan zeven procent. Dit zou het bedrijf anderhalf miljard extra inkomsten opleveren. Dit bedrag had volgens het oorspronkelijke plan uit de beursgang van Ampere moeten komen.

Ook andere onderdelen van Renault zouden worden afgesplitst, zoals de eenheid waar motoren worden ontwikkeld. De opbrengst wil Renault gebruiken om te investeren in het eigen bedrijf.

Gerelateerde artikelen