Refresco stemt in met overname door PAI

De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar Refresco stemt in met een overname door de Franse investeerder PAI Partners. De twee zijn er na onderhandelingen uitgekomen.

PAI legde onlangs een voorstel van 1,6 miljard euro op tafel, oftewel 19,75 euro per aandeel. Daarna is er contact geweest tussen de investeerder en Refresco en gingen ze om de tafel. De prijs die PAI, samen met British Columbia Investment Management, nu over heeft voor Refresco, is 20 euro per aandeel inclusief dividend. Daarmee komt de totale overnamesom iets hoger uit.

Grote aandeelhouders, gezamenlijk goed voor bijna 27 procent van de stukken, hebben inmiddels aangegeven deze onder het bod te zullen aanbieden. Het biedingsbericht zal in december worden gepubliceerd. Het bod wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond.

In april wees het beursgenoteerde bedrijf een eerste overnamevoorstel van PAI nog van de hand. Destijds lag de biedprijs op 1,4 miljard euro. PAI zou al in 2015 belangstelling hebben gehad voor Refresco, dat toen evenwel koos voor een beursgang. Die hielp het bedrijf zijn schuld terug te dringen zodat ruimte ontstond op de balans voor een reeks overnames.

Refresco heeft zelf de laatste tijd ook niet stilgezeten op het gebied van overnames. Afgelopen zomer werd de aankoop aangekondigd van de bottelactiviteiten van de Amerikaanse branchegenoot Cott. Daar betaalt Refresco zo'n 1,1 miljard euro voor. De transactie met Cott wordt waarschijnlijk in het vierde kwartaal afgerond.

PAI is onder meer eigenaar van Roompot Vakanties. Ook Hunkemöller was enkele jaren eigendom van de vroegere investeringstak van de Franse bank BNP Paribas. Maar die keten van lingeriezaken werd begin vorig jaar doorverkocht aan de Amerikaanse investeerder Carlyle.

(ANP)

Gerelateerde artikelen