KKR slaat opnieuw toe in Nederland met aankoop Refresco

Nog geen maand na de overname van fietsenproducent Accell neemt superinvesteerder KKR drankenmaker Refresco over.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR neemt de Rotterdamse sapfabrikant en bottelaar Refresco over, bekend van het merk Wicky. Deze deal komt een maand na de overname van Accell Group, een Europese specialist in e-bikes, fietsonderdelen en accessoires die KKR samen met Teslin Capital Management deed, een Nederlandse private equity maatschappij. 

KKR nam de afgelopen jaren vaker oer-Hollandse bedrijven over waaronder Q-Park (in 2017), Exact (in 2019) en Roompot (in 2020). 
 
Refresco was afgelopen jaren in handen van het Franse PAI en British Columbia Investment Management. Het zag er recent nog naar uit dat de bottelaar mogelijk een beursgang zou gaan maken in de Verenigde Staten. Nu is ervoor gekozen om een meerderheidsbelang over te doen aan KKR. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. Persbureau Bloomberg hoorde van ingewijden dat aan heel Refresco een prijskaartje van zo'n zeven miljard euro hangt. De bestaande aandeelhouders behouden nog een significant minderheidsbelang. 
 
Volgens topman Hans Roelofs moet de komst van de nieuwe eigenaar het Rotterdamse bedrijf helpen om verder te kunnen groeien.

Refresco had eerder een notering aan de beurs in Amsterdam, totdat het bedrijf werd overgenomen door een consortium onder leiding van PAI en in 2018 van de beurs verdween. Destijds werd Refresco gewaardeerd op 3,4 miljard euro. Sindsdien is het bedrijf dus aanzienlijk meer waard geworden. In de zomer van vorig jaar heeft de onderneming nog drie Amerikaanse productielocaties van Coca-Cola overgenomen.

Naar eigen zeggen is Refresco de grootste onafhankelijke bottelaar in Europa en Noord-Amerika. De onderneming begon in 1999 als Menken Beverages, dat op zijn beurt voortkwam uit het familiebedrijf Menken. Het bedrijf ging een jaar later door als Refresco en groeide hard door overnames, onder meer van het Britse Gerber Emig. Tegenwoordig werken er meer dan 10.000 mensen.

Refresco werd bijgestaand door PwC (Tax) en Allen & Overy (Legal Advisory)

Het management van Refresco werd bijgestaan door Van Doorne.

Kijk hier voor een overzicht van alle betrokken adviseurs. 

Gerelateerde artikelen