‘Recordbedrag in Europese start-ups’

Volgens KPMG bijna 40 procent meer dan in 2018.

De investeringen in Europese start-ups zijn vorig jaar naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Dat komt vooral doordat de omvang van de investeringen toenam, hoewel het aantal deals terugliep. In Nederland sprong een nieuwe financieringsronde van 250 miljoen euro voor onlinesupermarkt Picnic in het oog.

In totaal ging er in Europa 38,7 miljard dollar (34,8 miljard euro) aan durfkapitaal naar start-ups, schrijft accountants- en adviesbureau KPMG in een nieuw rapport. Dat is bijna 40 procent meer dan in 2018.

Deals werden groter doordat investeerders vooral geld staken in start-ups die al een tijdje actief zijn. Vermogensbeheerders die voor rijke families opereren roerden zich meer, en zij investeerden vooral in ondernemingen die al een doordacht bedrijfsplan hebben. Bedrijven in de prilste fase van hun ontwikkeling konden op minder interesse rekenen.

Britse start-ups sleepten in weerwil van de brexit grote investeringen in de wacht. Snyk, dat zwakke punten in software opspoort, kreeg een kapitaalinjectie van 1,25 miljard dollar. Fintechbedrijf Hastee haalde 268 miljoen dollar op. Amazon zegde een investering van 575 miljoen dollar in Deliveroo toe, maar deze deal hangt nog af van Brits mededingingsonderzoek.

Wereldwijd namen investeringen in start-ups juist af. Vorig jaar ging er in totaal 258 miljard dollar naar jonge ondernemingen. Dat was in 2018 nog 302 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen