Rebecca Kuijpers-Zimmerman: ‘Je hebt een sterke drive nodig om de top te bereiken’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:31
Topadvocaat en ECM-boegbeeld Rebecca Kuijpers-Zimmerman van Baker McKenzie beleefde gouden tijden in de IPO en SPAC-boom van 2021. Onlangs werden haar prestaties erkend met de award voor EMEA Equity Capital Markets Lawyer of the Year 2022.

Fotografie: Mark van den Brink 

Vijftien jaar geleden begon de gedreven advocaat Rebecca Kuijpers-Zimmerman bij Baker McKenzie. Ze volgde daarvoor twee masteropleidingen: Internationaal en Europees Recht en een duale masteronderneming en recht aan de Radboud Universiteit. Tijdens haar duale master maakte ze kennis met het ondernemingsrecht. De dynamiek, de snelheid en de vraagstukken die ze vaak in het nieuws en dagelijks leven zag terugkomen spraken haar enorm aan. En dus ging ze na het afronden van haar tweede master op zoek naar een gerenommeerd en internationaal kantoor dat zich ook in ondernemingsrecht specialiseerde. Ze startte in 2008 bij Baker McKenzie en werkt er nog altijd met heel veel plezier. “Baker homegrown", lacht ze. Inmiddels is Rebecca Legal Director op het gebied van ECM en M&A. 
  
In die vijftien jaar is er wel een en ander veranderd in de advocatuur, bijvoorbeeld op het gebied van diversity. “Toen ik net begon was het wereldje nog niet heel erg divers", stelt Kuijpers-Zimmerman. “Maar je ziet wel verandering. Er worden meer vrouwen als partner benoemd en ook het aantal mensen met een bi-culturele achtergrond neemt toe. Het is nog steeds een mannenwereld, maar er zijn echt topvrouwen binnen de ECM en M&A-markt werkzaam als advocaat, wat heel mooi is om te zien. Maar er is nog zeker ruimte voor verbetering.” 
  
Net zoals menig vakgenoot uit de M&A Community, beleefde ook Kuijpers-Zimmerman in 2021 een absoluut recordjaar qua aantallen transacties. “Zowel op het gebied van M&A als ECM was het nog nooit zo druk. Ik heb anderhalf jaar fulltime gewijd aan ECM-transacties. Behalve dat er veel IPO’s plaatsvonden, beleefde we in 2021 ook het hoogtepunt van de SPAC-boom. Het was echt topsport.” 
  
In de M&A-markt klinkt het inmiddels vaak dat de SPAC dood is, maar Kuijpers-Zimmerman kijkt er genuanceerder naar. “Het zijn er inderdaad heel veel geweest; ruim zestien in anderhalf jaar tijd. Maar als je teruggaat naar wat het concept inhoudt, is dat eigenlijk heel mooi. Promotors met zeer veel kennis en ervaring in een sector krijgen de mogelijkheid om geld op te halen met als doel om een target te zoeken, die te noteren en uiteindelijk tot een zeer winstgevend en succesvol bedrijf te maken.”  
  
"Voor targets zelf is het ook een hele mooie mogelijkheid", vervolgt ze. “Vooral voor bedrijven die nog net niet geschikt zijn voor een IPO biedt het de kans om via een business combination met een SPAC toch een notering te krijgen. De hoeveelheid SPACS uit 2021 ga je niet meer zien in de toekomst, maar toch kan het nog steeds een aantrekkelijke manier zijn om investeerders en targets bij elkaar te brengen. Of er weer SPAC-noteringen zullen plaatsvinden, zal sterk afhangen van de geopolitieke situatie en het succes van de al genoteerde SPACs", vindt Rebecca.    
  
Bloeiende ECM-praktijk 
Baker McKenzie is een echt internationaal kantoor, gespecialiseerd in cross border transactions, waaronder ook IPO’s. Een zeer memorabele transactie waar Rebecca met haar ECM-team in 2021 aan werkte was de IPO van online luxury platform Mytheresa.com. “Mytheresa is een Nederlandse entiteit die genoteerd is aan de New York Stock Exchange. Hier waren verschillende jurisdicties bij betrokken, zoals onze collega’s in Amerika maar ook in Duitsland en in Nederland. Het was een hele mooie en succesvolle transactie waarbij onze klant ruim 400 miljoen dollar ophaalde. Het was geweldig om te zien dat het zo succesvol was. Dit is echt wel het soort deal waar wij heel goed in zijn.” 
  
Gevraagd naar haar focuspunten bij ECM en M&A-transacties geeft de topadvocaat aan dat je vooral een ruim perspectief moet houden. “Om te zorgen dat een transactie goed loopt moet je zorgen dat je jezelf niet kwijtraakt in alleen maar het juridische. Ik wil een trusted advisor zijn voor mijn klanten en dat is mijn allerbelangrijkste focuspunt. Mijn doel is het beste eruit halen voor mijn cliënten en daar ben ik heel gedreven in. Ik onderhoud nauw contact met mijn cliënten tijdens een transactie, om te zorgen dat we te allen tijde aligned blijven. In dit soort grotere transacties heb je met heel veel mensen en partijen te maken. Je moet ervoor blijven zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat we leveren rekening houdend met strakke deadlines. En als dingen tegenzitten moet je doorzetten en nooit opgeven.”  
  
Door de geopolitieke onrust van begin 2022 – op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen – kwam de IPO-markt vrijwel volledig tot stilstand. “Erg jammer want we waren met mooie transacties bezig", zegt Kuijpers-Zimmerman. “Maar het is nu eenmaal zo dat geopolitieke onrust een groot effect op de beurs heeft. De lopende transacties zijn on hold gezet. We zijn nog zeker wel in gesprek met partijen over beursgangen. Maar de aantallen IPO’S zoals we zagen in 2021 zie ik de komende tijd niet gebeuren.” 
  
Gelukkig is er op de M&A-afdeling, waar men minder afhankelijk is van volatiele koersontwikkelingen, nog genoeg transactiewerk te doen. Wel is er enige onzekerheid over de economische vooruitzichten, maar wat Rebecca betreft, is er nog genoeg activiteit gaande en zijn ze nog altijd druk bij Baker McKenzie. Een belangrijke driver voor de huidige M&A-activiteit komt van de strategische kopers. “Bedrijven leggen de focus op hun kernstrategie en zoeken ondernemingen die hier waarde aan kunnen toevoegen. Ook divestments staan weer op de agenda. Dat zorgt dat er aan de aanbodkant weer meer mogelijkheden ontstaan voor de kopers.” 
  
De komende maanden verwacht de ECM en M&A-advocaat dat de overnamemarkt stabiel blijft. "Maar met een slag om de arm vanwege de inflatie en de economische situatie. Maar uiteindelijk is er nog steeds een zak met geld bij strategen en private equity-fondsen én is er nog steeds de noodzaak om te zoeken naar targets. Business has to continue. Maar het is dan meer dan voorheen de vraag onder welke voorwaarden en voor welke prijs. Ik denk dat deze vragen wellicht verandering gaan brengen in de dynamiek van de onderhandelingen de komende tijd.”   
  
Award voor Best Equity Capital Markets Lawyer  
Afgelopen juni was een bijzonder moment voor Rebecca Kuijpers-Zimmerman toen haar prestaties erkend werden met de Women in Business Law Europe Awards, een Europese onderscheiding voor vooraanstaande vrouwen in de juridische praktijk. Ieder jaar worden honderden vrouwen genomineerd voor deze Awards. Kuijpers-Zimmerman werd uitgekozen als beste EMEA Equity Capital Markets Lawyer of the Year. “Het is absoluut een grote eer. De award is ook weer een mooie aanmoediging om aan jonge talenten te laten zien; kijk eens wat je allemaal kunt bereiken!”   
  
Gevraagd naar de onderbouwing van de onafhankelijke jury, reageert Rebecca bescheiden. Maar na enig aandringen schetst ze toch een beeld: “Ik heb onwijs hard gewerkt aan de opbouw van onze ECM-praktijk in Nederland, ik heb aan mooie spraakmakende deals gewerkt, ik houd me actief bezig met inclusion & diversity én sustainability en zit ook in de steering committee van Capital Markets binnen Baker McKenzie. Wij bepalen op strategische niveau de richting van de EMEA praktijk. Al met al denk ik dat de jury wel iets heeft gezien wat ze aansprak.”  
 
Rebecca is een echte ambassadeur als het gaat om het ECM-vakgebied én diversity. Op het gebied van diversity deelt zij regelmatig haar eigen ervaringen tijdens events, zowel binnen als buiten kantoor. "Ik wil graag laten zien hoe het ook kan. Ik ben bijvoorbeeld een moeder met twee kinderen en combineer dat met een uitdagende baan. Ik ga hierover graag met jonge vrouwen in gesprek. Ze kunnen altijd bij mij langskomen, gelukkig doen ze dat ook. Want het is belangrijk om elkaar te helpen."  
  
Haar advies voor iedereen die ook de top wil bereiken in de M&A en ECM-advocatuur, is om te zorgen voor een sterke thuisbasis. “Zorg dat je die op orde hebt en maak duidelijke afspraken met het thuisfront. En het allerbelangrijkste; doe wat je leuk vindt. Want het is gewoon hard werken. En als je die passie en gedrevenheid niet hebt – en daarnaast nog kinderen hebt- dan wordt het echt een taak en dan houd je het niet vol. Passie en drive heb je echt nodig om de top te bereiken.”

PERSOONLIJK   
Geboortejaar: 1983  
Woonplaats: Laren  
Gezin: Getrouwd met twee kinderen; één dochter van tien en één van acht.  
Hobby's: “Sporten. Ik hou van HIIT trainingen en dansen.  
Laatste boek: Isabel Allende: Violeta.   
Perfecte vakantie: “Curaçao omdat mijn ouders daar wonen en het uiteraard een prachtig eiland is. En ook Europese vakanties zoals naar Italië: heerlijk! Een Ideale vakantie voor mij is uiteindelijk als ik quality time kan hebben met mijn gezin op een plek waar de zon lekker schijnt.” 
Film / streaming: "Misdaadseries als Dahmer. Daarnaast heb ik nog een guilty pleasure voor reality shows zoals Married At First Sight en B&B vol liefde. Lekker even verstand op nul. Daar kun je me helemaal blij mee maken.” 
Muziek: “Ik hou heel erg van Latin muziek. Bachata vind ik echt top.” 
 

Gerelateerde artikelen