PwC en KPMG op één in league tables financial due diligence 2020

PwC en KPMG verzorgden bij de grootste en meeste deals de financial due diligence (FDD). Dat blijkt uit de league tables van mena.nl over 2020.

[De volledige league tables staan onderaan de tekst] 

In crisisjaar 2020 hebben de grote vier accountancykantoren hun aandeel in de markt van boekenonderzoek bij overnames behouden. Met ruim elf miljard euro was PwC betrokken bij de deals met de grootste dealwaarde en neemt daarmee de positie van Deloitte over – de nummer één van 2019. In opdracht van investeerder KKR heeft PwC haar grootse FDD gedaan: de overname van shampoofabrikant Wella van het Nederlandse Coty voor 3,6 miljard euro.  

EY volgt met een totale dealwaarde van 7,6 miljard euro op de tweede plaats. Een plaats hoger dan in 2019. Een van de grootste deals van EY was voor APG. De pensioenfondsuitvoerder investeerde samen met een consortium drie miljard euro in de Portugese tolwegexploitant Brisa.  

Deloitte completeert het podium van de ranglijst gesorteerd op dealwaarde. Het FDD-team van de nummer één van 2019 was betrokken bij deals met een totale waarde van zes miljard euro. Het kantoor hielp het Chinese Wingtech bij de overname van de Nederlandse halfgeleiderfabrikant Nexperia voor ruim drie miljard euro.  

KPMG houdt PwC af van tweeklapper  

Je kan grote deals doen of veel deals: KPMG scoort in de tweede categorie het hoogst. Het accountancykantoor was betrokken bij 71 deals en houdt daarmee PwC af van een dubbele eerste plaats. KPMG was in 2020 onder andere betrokken bij de overname van de fabrikant van Johma Salades (Signature Foods) door Pamplona Capital Management en de verkoop van CSM's activiteiten voor bakkerij-ingrediënten. 

EY doet meer deals in crisisjaar 

De coronacrisis heeft een stevige deuk geslagen in de dealtotalen en -waardes van de kantoren. Eind 2019 ging Deloitte in beide ranglijsten aan kop met ruim 17 miljard euro en 108 deals: respectievelijk 36 en 34 procent minder dan de scores van de nummers één van 2020.  

Van de grote vier heeft alleen EY meer deals gedaan dan in 2019 (+5). Desondanks staan ze net als vorig jaar op de vierde plaats. Alvarez & Marsal is het ook gelukt om met 15 deals de score van vorig jaar te overtreffen (+1). 

 

Gerelateerde artikelen