Private equity houdt hand op de knip

Private equity is terug op het laagste punt in tien jaar.

Buyout groups hebben in het laatste kwartaal van 2017 slechts 1 procent van hun kapitaal aangesproken. Ze spenderen hun geld net zo traag als in de crisis van een decennia geleden, ondanks dat ze record bedragen hebben opgehaald. 
Private equity-partijen zijn van het spenderen van 5 procent van hun kapitaal per kwartaal in de hoogtijdagen van 2006, naar het uitgeven van 1% in de laatste 3 maanden van 2017 gegaan. 

De snelheid van uitgeven wordt gemeten als proportie van het opgehaalde kapitaal. Hieruit blijkt dat private equity managers voorzichtig zijn ondanks mega deals, waaronder de Blackstone – Thomson Reuters deal van 20 miljard dollar en de Carlyle – Akzo Nobel deal voor 10 miljard euro. 

Analysten zijn bezorgd. Als managers moeite hebben om hun cash uit te zetten, zullen zij meer moeten teruggeven aan investeerders wat leidt tot teleurstellende returns. Daarnaast stijgt het risico dat men deals gaat doen puur om wat deals te doen. 

Hoewel er heel veel geld is opgehaald moeten buyout groups nog steeds rationele beslissingen maken. Daarnaast is de toegenomen concurrentie vanuit het bedrijfsleven ook van invloed op de uitgaven van private equity. 

Conglomeraten en private equity-partijen vechten om dezelfde bedrijven. Alleen de bedrijven verwachten synergien te bereiken waardoor zij welwillend zijn meer te spenderen. Daarnaast hebben bedrijven lagere prestatieverwachtingen en hoeven zij hun uitgaven niet zo te verantwoorden als private equity groepen.

[Bron: ft.com] 
 

Gerelateerde artikelen