Private equity bedrijven H2 en Bencis kopen voor 100 miljoen onderdelen van Ballast Nedam

Private equity bedrijven H2 Equity Partners en Bencis Capital Partners hebben in juni en juli voor bijna 100 miljoen activiteiten gekocht van bouwbedrijf Ballast Nedam. De verkopen zijn onderdeel van een herstructureringsprogramma van Ballast Nedam. Bij de deals zijn veel adviseurs betrokken, waaronder Leonardo & Co, Rabobank, ING, BoerCroon, PwC, Houthoff Buruma, Allen & Overy en DLA Piper.
7 juli kocht H2 Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks. Wat H2 precies betaalt is niet bekend, maar inclusief de verkoop van een aandeel in beheersmaatschappij Fr. Bontrup ontvangt Ballast Nedam 30 miljoen euro. Eerder kocht H2 de Engelse activiteiten Recycling Maatschappij Feniks voor 38 miljoen euro. Managing partner Patrick Kalverboer van H2 is betrokken bij de overname. H2 gelooft dat Feniks ‘uniek is gepositioneerd’ om komende jaren sterk te groeien. Dat geeft het private equity bedrijf aan in een persbericht op website. H2 wil verder investeren in uitbreiding van het recycle netwerk en in nieuwe technologieën. 
25 juli kocht Bencis Capital Partners bedrijven CNG Net, LNG24, en CNG Net Realisatie en Onderhoud voor 26,5 miljoen. Waarom het private equity bedrijf CNG koopt wil het desgevraagd niet zeggen. Een zakenbankier bekend met de overname heeft wel een idee. CNG exploiteerd tankstations voor aardgas (compressed natural gas). CNG heeft meer mogelijkheden om verder te groeien onder de vleugels van een private equity investeerder, omdat Ballast Nedam niet meer investeert in de verdere ontwikkeling van nieuwe de tankstations.
Zakenbank Leonardo & Co adviseert bij de herstructurering. Het team van Leonardo & Co dat adviseert bij de herstructurering staat onder leiding van Sander Griffejoen. Hij werkt samen met Rob Hendriks, Johan Dubbeldeman en Ruben Dankaart. Rabobank doet het M&A advies bij de verkoop van Fenix. ING bij de verkoop van CNG. Laurens van Asselt geeft leiding aan het team van de Rabobank. Hij werkt samen met Walter Smidts, Giovanni Chin, Patrice Maas en Christina Yeh. 
Daphne Bens geeft leiding aan het team van DLA Piper bij de verkoop van Fenix en CNG. Zij werkt samen met Yunus Maka, Stephen Jones, Patrick Gremmels en Christopher Wilson. Michiel Pannekoek en Bram Coudri van Houthoff Buruma adviseren H2 bij de overnames. Een team van Stibbe adviseert Ballast Nedam bij de verkoop van CNG.
 
Katinka Middelkoop gaf leiding aan het team van Allen & Overy bij het advies aan Bencis. Zij werk samen met Matthijs Driedonks, Marieke van der Holst en Marc Oostenbroek. 
 
De verkopen vallen onder een programma van desinvesteringen ter versterking van de vermogenspositie van Ballast Nedam. Op de middellange termijn continueert Ballast Nedam het desinvesteringsprogramma met gecontroleerde desinvestering van bedrijven die niet langer bijdragen aan de strategische focus aan integrale projecten en industrialisatie van het bouwproces.
 
Gerelateerde artikelen