Prinsen Food Group neemt Duitse producent van voedingsrepen over

Het Nederlandse bedrijf Prinsen Food Group is voornemens samen te gaan met het Duitse Schokoladenfabrik Gustav Berning GmbH & Co. KG, één van de grootste producenten van hoogwaardige (proteïne) voedingsrepen in Europa.

Berning is opgericht in 1915 en produceert een uitgebreid assortiment producten, zowel voor merkeigenaren als private label. Prinsen en Berning richten zich op dezelfde markten in Europa, waarbij Berning ook een groot deel van haar omzet realiseert in Azië en de Verenigde Staten. De naam en activiteiten van Schokoladenfabrik Gustav Berning GmbH & Co. KG blijven onveranderd en worden in de nieuwe holding Prinsen-Berning gebracht. Het doorgaan van de overname is nog afhankelijk van goedkeuring van de Duitse mededingingsautoriteiten.

Prinsen-Berning in Europa grote speler in ‘Active Nutrition’
Zowel Prinsen als Berning zijn bedrijven met een lange historie en zijn van oorsprong familiebedrijven. Berning richt zich op de productie van ‘ready-to-eat’ voedingsmiddelen in vaste vorm, zoals hoogwaardige eiwitrepen voor de sport en dieet markt. Prinsen ontwikkelt voedingsmiddelen in poedervorm (onder meer sport-, dieet- en wellness voeding, koffie- en cacaodranken, creamers). Zowel Prinsen als Berning beschikken over eigen R&D afdelingen en een grootschalige productiecapaciteit om de toenemende vraag naar ‘Active Nutrition’ te kunnen faciliteren. In deze categorie gaat het om functionele voedingsmiddelen betreffende dieet, active slimming, sport en wellness voedingsmiddelen, grotendeels verrijkt met proteïne. Deze markt vertoont al jaren een sterke groei in Europa en wereldwijd.

Beide bedrijven hebben sinds tientallen jaren een sterke marktpositie opgebouwd waarbij zij voedingsmiddelen ontwikkelen en produceren voor toonaangevende retailers en merkeigenaren in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Het nieuw te vormen bedrijf (Prinsen-Berning) wordt één van de grootste ondernemingen in Europa op het gebied van ‘Active Nutrition’ voor merkeigenaren en private label. De groep telt circa 400 werknemers en behaalde een omzet van circa € 125 miljoen in 2016.

Complete categorie voor retailers en merkeigenaren
Prinsen-Berning heeft de ambitie om de al leidende positie voor instant en ‘ready-to-eat’ voedingsmiddelen verder uit te breiden. De combinatie van beide bedrijven biedt retailers en merkeigenaren een complete ‘one-stop-shop’ op het gebied van Active Nutrition waar marktkennis, ontwikkeling en productie van nutritionele producten ten dienste staan aan de klant.

Alexander Collot d’Escury, CEO van Prinsen Food Group licht toe: “Ik ben zeer onder de indruk van de resultaten, technische kennis en het innovatieve karakter van Berning en verwelkom onze Duitse collega’s dan ook graag binnen de groep. Met de complementaire overname van Berning denken wij een nog veel betere propositie aan onze klanten te kunnen bieden. Deze stap levert meer R&D-mogelijkheden op en wij kunnen hiermee een ‘one-stop-shop solution’ aanbieden aan onze klanten. Bovendien kunnen wij met de toegenomen productiecapaciteit beter inspelen op de snelgroeiende wereldwijde marktvraag. Met de trend van maatschappelijke vergrijzing en de oplopende zorgkosten wordt de rol van voedingsmiddelen om gezond ouder te worden steeds belangrijker. Wij spelen daar al op in met ons huidige productgamma en gaan hier nog meer op inzetten. Het is onze ambitie internationaal de leidende speler te worden in dieet, sport en wellness voeding in het instant en ready-to-eat segment voor merkeigenaren en private label.”

Bestaande directie Berning neemt zitting in groepsdirectie
Zowel Frank Tellmann als Markus Wessendarp, beide CEO van Berning zullen betrokken zijn bij Prinsen-Berning en deel uitmaken van de nieuw te vormen groepsdirectie die onder leiding zal staan van Alexander Collot d’Escury. Prinsen-Berning zal produceren vanuit de bestaande productievestigingen van de groep in Helmond, Zwartsluis, Georgsmarienhütte (Duitsland).
Markus Wessendarp, CEO van Berning geeft als reactie: “we zijn bijzonder enthousiast om deel uit te gaan maken van Prinsen-Berning en geloven sterk in de relevantie van onze categorie. Samen kunnen we een compleet en ongeëvenaard productaanbod in instant en kant-en klare voedingsmiddelen aan een breed pallet aan internationale klanten bieden.”

Frank Tellmann, co-CEO van Berning vult aan: “de samenvoeging heeft een grote positieve betekenis. Het zal betekenen dat zowel Prinsen als Berning alleen maar sterker zullen worden omdat wij gezamenlijk aantrekkelijker worden om op wereldschaal zaken mee te doen. Bovendien is de markt waarin wij opereren sterk groeiende en hebben met name bedrijven die op serieuze schaal superieure producten, productiecapaciteit en R&D bieden een glansrijke toekomst. Ik zie de toekomst dan ook zeer rooskleurig in en ben ervan overtuigd dat het de positie van Prinsen-Berning als een van de leidende ondernemingen in de markt alleen maar zal versterken.”

Over Prinsen Food Group
Prinsen Food Group bestaat uit de bedrijven Prinsen en Koninklijke Buisman. Beide bedrijven kennen een lange en succesvolle historie en zijn respectievelijk opgericht in 1924 en 1867. Prinsen Food Group is in september 2016 ontstaan doordat de Nederlandse investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners beide bedrijven heeft samengevoegd als onderdeel van haar actieve buy & build strategie. Prinsen is gevestigd in Helmond en legt zich als pionier al sinds 35 jaar toe op de productie van instant dieetmaaltijden, sportvoeding en wellness-voedingsproducten in poedervorm. Daarnaast worden onder meer koffiecreamers & toppings en instant cappuccino- en cacaodranken geproduceerd. Prinsen is leidend in Nederland en de UK en heeft in veel Europese landen een zeer goede marktpositie. Koninklijke Buisman uit Zwartsluis bestaat uit Buisman Consumer Products, specialist in instant koffie- en cacaodranken en Buisman Ingredients dat zich richt op de ontwikkeling en verkoop van natuurlijke kleur- en smaakstoffen.

Over Berning
Opgericht in 1915 door Gustav Berning ontwikkelt en produceert Berning tegenwoordig hoogwaardige (proteïne) voedingsrepen en is het uitgegroeid tot één van de grootste producenten hiervan in Europa. Het voormalige familiebedrijf produceert een uitgebreid assortiment producten, voor een groot scala aan internationale merkeigenaren (contract manufacturing) en retailers (private label). Berning heeft een trouwe klantenkring, ongeveer driekwart van de afzet wordt gerealiseerd door afnemers die langer dan 15 jaar klant zijn. Berning beschikt over een van de modernste fabrieken voor de vervaardiging van voedingsrepen in de industrie. Het portfolio aan producten omvat meer dan 500 productierecepten die tot het intellectueel eigendom van het bedrijf behoren. De vier belangrijkste productcategorieën omvatten Protein Bars, Energy Bars, Meal Replacement/ Lean Bars en Cereal Bars. Berning is gevestigd in Georgsmarienhütte, in de omgeving van Osnabrück.

Gerelateerde artikelen