Politiek wil overnames huisartsenpraktijken moeilijker maken

Regels voor het uitkeren van winst moeten strenger worden.

Het moet voor commerciële ketens véél moeilijker worden om huisartsenpraktijken over te nemen, en er moeten strengere regels komen voor winstuitkering. Met dit pleidooi komt GroenLinks-PvdA, zo meldt EenVandaag van AVROTROS. Een groot deel van de Tweede Kamer zou achter het plan staan.

Door de bevoegdheden van de toezichthouder te verruimen, denkt de grootste oppositiepartij een crisis zoals met de commerciële huisartsenketen Co-Med in de toekomst te voorkomen. “Winst maken wordt aan banden gelegd en overnames kunnen niet zomaar meer doorgang vinden”, zegt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Julian Bushoff. “In elk geval moet zo’n overname tijdelijk ‘on hold’ gezet kunnen worden.”

Ondermaatse zorg van Co-Med
De keten Co-Med, die vorige maand failliet ging, lag al langere tijd onder vuur. Onder meer vanwege slechte bereikbaarheid, ondermaatse spoedzorg en financiële problemen. Het bedrijf nam door het hele land huisartsenpraktijken over, vaak als daar geen opvolger te vinden was.

Uiteindelijk was het bedrijf in elf steden actief, met ruim 50.000 patiënten. Nog altijd is de huisartsenzorg van tienduizenden patiënten niet goed geregeld. Inmiddels is er wel een regeling tussen verzekeraars en curatoren van Co-Med over de overdracht van patiëntendossiers aan nieuwe huisartsenposten die voor Co-Med in de plaats komen.

Lees ook: Sectoranalyse Healthcare: schaalvergroting het toverwoord

Gerelateerde artikelen