Pitch Best Small Cap Deal 2016: Xandrion verkocht aan Compass Group Benelux

In juni 2016 heeft Compass Group inkooporganisatie Xandrion uit Ede overgenomen. De dealmakers van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners waren erbij betrokken. Hieronder vindt u hun nominatie-pitch voor Best Small Cap Deal 2016.

“Olifanten dansen met olifanten” is het gezegde maar in het geval van deze deal heeft een muis de tango geleerd aan een mammoet. Want hoe krijg je een bedrijf uit Ede van nog geen 15 werknemers gepast in een wereldwijde organisatie van > 450.000 werknemers?

Deze deal is ingezonden door IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners. IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners heeft als M&A adviseur opgetreden namens de DGA van Xandrion in de succesvolle overname door de in de UK beursgenoteerde Compass Group. Met de overname breidt Compass Group Nederland zijn kennis en ervaring in facilitaire dienstverlening uit en wordt het de grootste speler in zijn soort op de Nederlandse markt. Met alle voordelen van dien. De integratie binnen wereldwijde speler Compass Group levert Xandrion twee grote voordelen op, volgens Bart-Jan Witschge. “Binnen de Compass Group kan de onderneming zich verder ontwikkelen als dé inkoopspecialist voor de vrijetijdsbranche.” Daarnaast zal de onderneming profiteren van het netwerk van Compass Group’s om naar nieuwe markten uit te breiden, “zoals de overheid, onderwijs en zorg”, aldus de aftredende algemeen directeur.

Bart-Jan Witschge, DGA van Xandrion, verkocht zijn onderneming aan een van de grootste wereldwijde facilitaire dienstverleners: Compass Group. Daaraan vooraf ging een overnametraject waarin Witschge intensief samenwerkte met IMPROVED. Met succes: “Zonder mijn corporate finance-adviseur was ik afgehaakt.”, aldus Bart Jan Witschge.  Frank Verbeek, managing partner van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners: “Wij hebben de synergiën tussen beide partijen helder in kaart gebracht. Zo konden we in ons advies alle value drivers van Xandrion de juiste aandacht geven en de mogelijke issues managen.” Naast de technische aspecten van de deal, zat er een hoge mate van complexiteit in culturele aspecten verborgen in de deal, zoals de leiderschapsstijl van het management en de bedrijfscultuur, die een grote rol speelden tijdens de onderhandelingen.

Datum deal aangekondigd: 13 juni 2016

Dealwaarde: < 20m

Koper: Compass Group

Target: Xandrion

Verkoper: Witschge Holding

Betrokken adviseurs: IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners

Om een deal te realiseren met ‘Winners Only’ is het van doorslaggevend belang dat een echte ondernemer weet en begrijpt hoe een corporate denkt en functioneert. Maar ook andersom.

Dat kan alleen door in de huid te kruipen van de ondernemer en zijn reis naar een mogelijk afscheid van zijn onderneming te doorgronden. Zijn ambities te snappen. Zijn beweegredenen te begrijpen. En zijn emoties te kunnen plaatsen. Een ondernemer staat voor zijn vrijheid van keuzes. Voor lef en doorzettingsvermogen.

Hoe anders kan dat zijn aan de corporate kant? Waar compliance inmiddels belangrijker lijkt te zijn geworden dan de durf om stappen voorwaarts te zetten. Waarde van wat de ondernemer heeft gebouwd zit per definitie niet alleen in de financiële resultaten. In dit geval heeft IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners eerst de ondernemer geholpen te begrijpen waar zijn waarde stand alone al zit.

Vervolgens de waarde in een eventueel samengaan in kaart gebracht. Daarna een roll out gemaakt hoe de twee partijen gezamenlijk die extra waarde ook planmatig kunnen realiseren.

Het in elkaar schuiven van twee verschillend opererende ondernemingen met elk hun totaal begrijpelijke achtergronden, is waar IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners een mogelijk beslissende rol heeft gespeeld door de taal van de beide partijen in een fundament van wederzijds begrip te laten landen. De vaste adviseurs van Xandrion, Ten Kate Huizinga en Van Veen Advocaten hebben daarbij ieder ook hun onmisbare steentje bijgedragen.

En als dan de mammoet samen met de muis de tango danst, dan is het bewijs geleverd; Teamwork can make the Dream work.

Deze deal is ingezonden door Sherief Rahim (IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Partners)

(Bron foto: Consultancy.nl)

—–

M&A Awards 2016: Stem op uw favoriete Best Small Cap Deal 2016
Wie valt er 15 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2016? Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef u stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal.

Bekijk alle Small Cap Deals & stem direct

Tip: Bezoek 15 december de M&A Awards 2016, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen