Eindsprint kan coronajaar redden

Dealjaar 2020 is nog niet verloren en private equity blijft op stoom blijkt uit cijfers van mena.nl.

Ondanks de great lockdown is er nog hoop voor dealjaar 2020. De teller staat op het moment van schrijven (17 december) op 676 deals met een gezamenlijke waarde van 67 miljard euro. Dat is de laagste score van de afgelopen zeven jaar (zolang mena.nl de statistieken bijhoudt). Om het jaar te redden moeten de heren en dames dealmakers hun kerstdis laten staan en minstens 36 deals aanmelden om over het dealjaar 2014 te komen en 13 miljard euro om 2018 te overklassen.  

 

Dat er nog 36 deals worden aangemeld is geen ondenkbaar scenario, want tegen het einde van het jaar worden er relatief veel deals afgerond en bekend gemaakt. Ook zijn er veel kantoren die voor het jaareinde nog veel deals aanmelden bij de redactie, die al wel eerder zijn gedaan. Ook lijkt de grootste dip achter de rug. In het derde kwartaal zijn er meer deals gesloten dan in Q1 en Q2.  

 

Een stijging van de dealwaarde met 13 miljard is minder waarschijnlijk. Daarvoor moeten er nog wel één of twee konijnen uit de hoed worden getoverd. De overname van de HEMA, als die op tijd wordt aangekondigd, zal niet meer dan een half miljard euro zijn. De delisting van Hunter Douglas niet meer dan 400 miljoen. Andere grote overnameonderhandelingen zijn nog niet naar de pers gelekt.  

Een miljardentransactie die wel het geruchtencircuit heeft bereikt zal weinig bijdragen aan de dealwaarde. Integendeel, EssilorLuxottica wil onder de overname van GrandVision ter waarde van 7,3 miljard euro uit. De overname is in 2019 aangekondigd, maar het Frans-Italiaanse modebedrijf ziet de toekomst van het Nederlandse brillenconcern somber in.  

Private-equity-investeerders hebben vooralsnog minder te lijden gehad onder de crisis. Er zijn weliswaar minder deals voor minder geld gesloten dan afgelopen drie jaar, maar wel meer dan dan in 2016 – en het jaar is nog niet rond. De teller staat nu op 318 PE-deals met een dealwaarde van 32 miljard euro.  

 

Gerelateerde artikelen