Overnameprijzen Europees MKB stabiel

Er wordt gemiddeld 10,0x EBITDA betaald voor een Europees MKB-bedrijf. 

In het derde kwartaal van 2022 werd er gemiddeld 10,0x EBITDA betaald voor een Europees MKB-bedrijf, volgens de zogeheten Argos Index. Dat is gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De index meet sinds 2006 de ontwikkeling van de waardering van niet-beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen in de eurozone waarin investeerders in de laatste zes maanden een meerderheidsbelang hebben verworven. De Argos Index is een initiatief van Argos Wityu, een onafhankelijk Europees investeringsfonds, en Epsilon Research, online platform voor het beheer van fusie- en overnametransacties van niet-beursgenoteerde bedrijven

“Ondanks de verslechterende geopolitieke, economische en financiële omstandigheden bleven de overnameprijzen voor kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone stabiel. Verder bleek de fusie- en overnamemarkt van dit segment veerkrachtiger dan de wereldwijde markt. De financiële capaciteit van investeringsfondsen om hoogwaardige activa te kopen, droeg bij aan de stabilisering van de prijzen en het volume”, aldus Louis Godron, Managing Partner bij Argos Wityu. 

Enkele andere uitkomsten: 

 • Achter de stabiliteit van de index gaat een groot verschil schuil tussen de multiples aan de bovenkant van de markt (nog altijd meer dan 12x EBITDA) en de multiples aan de onderkant van de mid-market (0,8 punten gedaald naar 8,9x EBITDA).
   
 • De multiples die strategische overnemers betaalden, bleven stabiel op 9,9x EBITDA, gelijk aan het niveau sinds het vierde kwartaal van 2021 en werden niet geraakt door de aanhoudende val van de aandelenmarkten.
   
 • Ook de multiples die investeringsfondsen betaalden, bleven het afgelopen kwartaal stabiel op 10,7x EBITDA en daarmee hoger dan de multiples die strategische overnemers betaalden. Dit kwam omdat hun investeringen waren gericht op grotere, goed presterende en daardoor hoger gewaardeerde bedrijven. Fondsen bleven profiteren van recordhoeveelheden kapitaal bestemd voor mogelijke investeringen en nieuwe financieringsmethoden zoals private debt.
   
 • Het percentage transacties met een multiple van meer dan 15x EBITDA zette de daling die in het eerste kwartaal van 2022 was ingezet voort en keerde terug naar het niveau van voor de coronapandemie, namelijk 12 procent van de geanalyseerde transacties.
   
 • Het percentage transacties met een multiple van minder dan 7x EBITDA was goed voor 16 procent van de steekproef, in lijn met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
   
 • Ondanks de zwakke marktomstandigheden daalde het aantal fusies en overnames in het Europese mid-marketsegment slechts licht. Het afgelopen kwartaal hadden de matige omstandigheden slechts een beperkte impact op de fusies en overnames in het mid-marketsegment van de eurozone, zowel qua volume (-11%) als qua prijs (stabiel).
   
Gerelateerde artikelen