Overname na overname na overname…

Vooral de grotere kantoren nemen het ene na het andere adviesbureau over. De oogst van dit weekend: KPMG neemt Boxwood en High Point Rendel over, Baker Tilly verwerft Outperform UK en EY een consultancy met de naam Integro. M&A met en van adviesbureaus is hot. AccountancyAge telt dit jaar al meer dan 150 van dergelijke overnames of strategische allianties. Vooral de Big4 zijn actief - in de afgelopen 2.5 jaar namen zij ruim 75 adviseurs over, ofwel gemiddeld twee per maand.
De oogst van dit weekend: KPMG neemt Boxwood en High Point Rendel over, Baker Tilly verwerft Outperform UK en EY een consultancy met de naam Integro. 
 
M&A met en van adviesbureaus is hot. AccountancyAge telt dit jaar al meer dan 150 van dergelijke overnames of strategische allianties.  Vooral de Big4 zijn actief – in de afgelopen 2.5 jaar namen zij ruim 75 adviseurs over, ofwel gemiddeld twee per maand.
 
Sommige zijn wereldnieuws, zoals de overname van Booz&Co door PwC, maar over het algemeen gaat het om kleine niche-spelers met minder dan 50 consultants. Alleen KPMG is al goed voor 30 van dergelijke ‘strategische’ acquisities.
 
De focus lijkt daarbij te liggen op een viertal specialismen: digital and data analytics; audit; IC-technologie en cyber(security en crime).  De steeds verder voortschrijdende digitalisering van de administratie en de communicatie is een begrijpelijke achtergrond; het vergaren van kleine lokale accountantskantoren en reorganisatie- of  insolvency-specialisten wijst op de groeiende interesse van de grote kantoren in het MKB als cliënt. 
 
KPMG nam minstens vijf cyber-security bedrijen over en zegt publiekelijk op dat terrein te willen groeien. Verrassender zijn de allianties en overnames in engineering, marktonderzoek, duurzaamheid en zelfs ‘cultuur’ die de Big4 de afgelopen 24 maanden realiseerden.
 
De meeste deals werden gesloten in de VS, het UK, Duitsland en Australië. Slechts een enkele overname vond plaats in landen als China of Singapore. Blijkbaar zijn daar nog niet zoveel kleine en interessante overnamekandidaten te vinden.
 
Bigger deals next? SAP, bijvoorbeeld? 
 
Gerelateerde artikelen