De mondiale opmars van Takeaway

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:33
De opmars van Just Eat Takeaway lijkt met de overstap naar Noord-Amerika grenzeloos.

De voorgenomen overname van het Amerikaanse Grubhub door Just Eat Takeaway is met een prijskaartje van 6,4 miljard euro de grootste deal van de eerste helft van 2020. 

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl is met de acquisitie van de branchegenoot uit de Verenigde Staten in één klap wereldleider in de branche, China niet meegerekend.

Het tax werk rond de overname werd vanuit Nederland geleid door een Nederlands/Brits/Amerikaans team van EY. Coördinator Anne Mieke Holland, Partner Transaction Tax bij EY: “Bijzonder is dat wij ook het tax werk rond de fusie, vorig jaar, van Takeaway met het Britse Just Eat hebben gedaan. Toen keek ons Nederlandse EY team, dat Takeaway bijstond, naar Just Eat en het Britse team naar Takeaway. We stonden dus, ook al zijn we beide EY, recht tegenover elkaar… Nu werkten we samen aan de overname van Grubhub. Een erg leuke ervaring, die ik in mijn loopbaan nog niet eerder zo heb meegemaakt.”

Strakke deadlines
Omdat de deal in extreem korte tijd rond kwam en er sprake was van strakke deadlines waren de afgelopen weken spannende tijden voor Anne Mieke Holland en haar team. Just Eat Takeaway werd bij deze overname verder begeleid door Bank of America Securities, samen met Goldman Sachs. Legal werd aan Nederlandse zijde gedaan door De Brauw Blackstone Westbroek, in samenwerking met het Amerikaanse Cravath. EY UK was verantwoordelijk voor het financiële due diligence werk. 

De opmars van Just Eat Takeaway lijkt met de overstap naar Noord-Amerika grenzeloos. Na de deal met Just Eat was de maaltijdbezorger al Europa’s grootste. “De voornaamste concurrentie zit niet meer in Europa, daarom moesten we naar de rest van de wereld gaan kijken”, aldus oprichter en grootaandeelhouder Jitse Groen. Als 21-jarige Enschedese student begon hij in 2000 met de maaltijdbezorg website Thuisbezorgd.nl. Vijf jaar later begon de expansie pas echt en werd het bedrijf door zowel autonome groei als een reeks van overnames steeds groter. Op 30 september 2016 ging Takeaway naar de beurs en haalde uiteindelijk 378 miljoen euro op. 

Geruchtmakende fusie
Recente deals van Takeaway: in december 2018 werden de Duitse activiteiten Lieferheld, Pizza.de en Foodora van concurrent Delivery Hero overgenomen voor naar verluidt 930 miljoen euro. Het betekende tevens het einde van een lange en verbeten strijd om de Duitse bezorgmaaltijd markt. Waarna een jaar later de geruchtmakende fusie met het grotere, winstgevender en eveneens beursgenoteerde Just Eat in het Verenigd Koninkrijk rond kwam. 

Dat de consolidatie in de wereldwijde markt voor maaltijdbezorging razendsnel gaat, blijkt uit de voorgenomen acquisitie van Grubhub. Het bod van Just Eat Takeaway ligt 60 procent boven de recente beurskoers. Beleggers in Grubhub ontvangen geen contanten, maar krijgen aandelen voor een belang van ongeveer 30 procent in de nieuwe combinatie. De resterende 70 procent is voor bestaande aandeelhouders van Just Eat Takeaway.com.

Trans-Atlantische overstap
Saillant detail: het bedrijf van Jitse Groen heeft met de trans-Atlantische overstap naar de Verenigde Staten wereldspeler Uber de pas afgesneden. Uber was ook geïnteresseerd in overname van Grubhub. Maar in plaats van een geduchte concurrent in te lijven, krijgt het bedrijf  er nu juist een zeer sterke medespeler bij.  

Over het afgelegde traject tot de geplande acquisitie kan Anne Mieke Holland van EY op dit moment weinig zeggen, omdat aandeelhouders van beide bedrijven nog akkoord moeten gaan met de deal. Just Eat Takeaway wil de overname in het eerste kwartaal van 2021 hebben afgerond.

Gerelateerde artikelen