Overname Etergo opent Aziatische markt

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:32
Opnieuw adviseerde IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam bij een overname in de E-Mobility sector. Managing Partner Frank Verbeek over de lange weg van Amsterdam naar Bangalore.

Grensoverschrijdende deal in E-Mobility; de overname door het Indiase Ola Electric Mobility van het Amsterdamse e-scooterbedrijf Etergo biedt beide partijen perspectief voor mondiale groei én verdere innovatie.

IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam adviseerde Etergo over die overname. “Wel eens in Ho Chi Minh-stad geweest?”, vraagt Managing Partner van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam, Frank Verbeek. “Nou, daar is de scooter niet voor pleasure of fun, maar pure noodzaak. Hét vervoermiddel, soms met twee passagiers en 500 kippen. En voor een schone, elektrische en betaalbare scooter lonkt in Azië een gouden toekomst.”

Verbeek vervolgt: "Vorig jaar juli zijn we het proces gestart en gingen we aanvankelijk op zoek naar investeerders over de hele wereld. Dat resulteerde in constructieve gesprekken met onder andere de Indiase unicorn Ola Electric Mobility. Vanwege de mogelijk sterke synergie bleek Ola geïnteresseerd te zijn, echter alleen in een volledige overname. Toen de corona crisis losbarstte, bleef Ola Electric Mobility in de race en kwam de overname definitief rond."

Voor het Corporate Finance-team van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam alweer een succes in M&A-deals in e-Mobility en New Energies.

NewMotion en Shell 
Eerder speelde het bedrijf een belangrijke adviesrol bij de overname van laadoplossingen aanbieder NewMotion door Shell; een acquisitie die niemand vooraf voor mogelijk had gehouden. Immers, het ‘schone’ NewMotion in handen van zo’n mondiale olie- en gasreus… Maar het onmogelijke werd toch mogelijk gemaakt. Vergelijking met de overname van Etergo door Ola Electric Mobility is snel gemaakt. Ook hier lijft een internationale reus een voormalige startup in.  

Het concern uit Bangalore is gespecialiseerd in elektrische voertuigen en batterij wissel- en laadstations. Elektrische scooters zijn er in India nog maar mondjesmaat en de actieradius van die tweewielers haalt het bij lange na niet bij wat de Etergo-producten presteren. Bovendien; the sky is the limit in het Verre Oosten, waar het de afzet van scooters betreft; alleen al in India worden er een slordige 20 miljoen stuks per jaar verkocht. Ook in andere landen in de regio – Indonesië, Vietnam, Cambodja, Maleisië, Zuid-Korea – gelden scooters, en bijna altijd op benzine rijdende ‘vuile’ exemplaren, als hét vervoermiddel voor de ‘gewone man en vrouw.’

Sterke Aziatische partner 
“Een markt met ongekende mogelijkheden”, aldus Frank Verbeek. Eerder zei hij al in een interview met M&A Magazine dat zijn bedrijf aan vier grote, groene deals in Mobility werkt. Voor Etergo was IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam al eerder actief. Toen ging het erom additioneel groeikapitaal op te halen. “We kenden elkaar al, dat maakt advisering gemakkelijker. Etergo wil groter worden en was tot nog toe alleen op de Europese markt actief. Om zowel hier als in het Verre Oosten te kunnen acteren, was een sterke partner in de Aziatische regio nodig.”

Toen kwam voor IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam al snel Ola Electric Mobility in beeld. De Indiase multinational zelf was vooral onder de indruk van het portfolio van Etergo. Zo haalt elke scooter van het bedrijf aan het Amsterdamse Koningin Wilhelminaplein 240 kilometer op drie volle accu’s. Accu’s die vervolgens snel en consumentvriendelijk kan worden verwisseld. 

Bejubeld Nederlands design
Bovendien is er dat mondiaal bejubelde Nederlandse design. “En ook qua snelheid, bagagecapaciteit en dashboard app zijn Etergo’s AppScooter’s wereldtop”, weet Frank Verbeek. “Ola Electric Mobility heeft zich vanzelfsprekend verdiept in kennis, expertise en commerciële slagkracht van Etergo. Omgekeerd kent Ola Electric Mobility alle toeleveranciers in Azië, weet onder goede voorwaarden contracten af te sluiten.”

Etergo haalde tot nu toe 21 miljoen euro aan financiering op en was sinds vorig jaar op zoek naar nieuwe investeerders. Het door Bart Jacobsz Rosier en Marijn Flipse in 2014 opgerichte bedrijf wil verder groeien en heeft met Ola Electric Mobility nu toegang tot de Aziatische markt verkregen. Ola, op zijn beurt, heeft als doel de elektrische twee- en driewielermarkt in India te domineren en wil de kennis en kunde van Etergo inzetten om een nieuwe, geoptimaliseerde versie van de slimme AppScooter voor de Indiase markt te ontwerpen.

Grote synergie
“Maar dan wel voor de helft van de prijs die een AppScooter hier in Europa kost”, legt Frank Verbeek van IMPROVED Corporate Finance / Drake Star Amsterdam uit. “Door de corona crisis hebben zowel Etergo als Ola het lastig gehad. Maar beide partijen vonden elkaar in continuïteit en integratie van de verschillende ondernemingen. De synergie is groot.”

Frank Verbeek vervolgt: “De integratie is in volle gang. Samen met Ola is Etergo druk bezig met het uitwerken van een operationeel plan. In het Nederlandse R&D-team zitten specialisten die voor topmerken als Tesla, Jaguar en BMW hebben gewerkt. Bedoeling is de nieuwe scooter van Etergo volgend jaar op de markt te brengen."

Hoeveel geld er voor de overname is betaald? "Laat ik dit zeggen: er is voldoende commitment om die beoogde wereldspeler te worden.”

Gerelateerde artikelen