Overname Aegon Nederland afgerond

ASR start met de samenvoeging van activiteiten.

ASR en Aegon hebben de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon door ASR afgerond. De deal voldoet aan alle voorwaarden en is goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een verklaring van geen bezwaar afgegeven.

De verkoop werd eind oktober bekendgemaakt. ASR betaalde daarvoor 2,5 miljard euro en gaf Aegon een aandelenbelang van 30 procent. Dat belang was op het moment van de deal 2,4 miljard euro waard. De twee verzekeraars lieten al weten dat de overname naar verwachting in de tweede helft van dit jaar zou worden afgerond.

De verkoop omvat alle verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland, met inbegrip van alle activiteiten op het gebied van verzekeringen, pensioenen, hypotheken, de distributie- en dienstenbedrijven en de bankactiviteiten. De samenvoeging van activiteiten wordt volgens ASR gefaseerd uitgevoerd en is naar verwachting uiterlijk in 2026 klaar.

Door de samenvoeging ontstaat een van de grootste verzekeraars in Nederland. ASR-topman Jos Baeten verklaarde eerder al kostenvoordelen van 185 miljoen euro per jaar te voorzien door de samenvoeging.

Aegon wil zich na de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten nadrukkelijker richten op de Amerikaanse markt. De financieel dienstverlener is ook nog actief in Spanje, Portugal, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en China. Vanwege de verkoop van vrijwel al zijn Nederlandse activiteiten verhuist Aegon ook zijn zogeheten juridische zetel naar Bermuda, waardoor de Bermudaanse toezichthouder de hoofdverantwoordelijke wordt voor de controle van het concern.

Lees ook: Behind the Deal ASR-Aegon: De laatste grote Nederlandse verzekeringsdeal

Gerelateerde artikelen