OpenAI zoekt biljoenen voor netwerk van chipfabrieken

Japanse, Taiwanese en Arabische investeerders benaderd voor productie AI-chips.

Topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI wil biljoenen dollars ophalen om de wereldwijde halfgeleiderindustrie opnieuw vorm te geven. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met verschillende investeerders, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Altman hoopt daarmee een oplossing te vinden voor de grootste uitdagingen waarmee de snelgroeiende sector van kunstmatige intelligentie (AI) wordt geconfronteerd. Zo wil hij het tekort aan geavanceerde computerchips, die nodig zijn om grote taalmodellen zoals ChatGPT aan te drijven, aanpakken.

Altman heeft volgens de krant ontmoetingen gehad met hoge regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten, evenals met de topman van de Japanse techinvesteerder SoftBank, Masayoshi Son en vertegenwoordigers van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Eerder meldden persbureau Bloomberg en de Britse zakenkrant Financial Times al dat Altman gesprekken heeft gevoerd met investeerders over financiering van een netwerk van chipfabrieken. Door een netwerk van eigen chipfabrieken op te zetten, kan Altman zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders voor AI en kan de afhankelijkheid van AI-chips van Nvidia worden verminderd. (ANP)

Gerelateerde artikelen