Consolidatieslag van administratiekantoren schudt de sector op

Oambk: Buy & Build met een missie. Oprichters Exact en Yuki vertellen over hun nieuwe strategie.

Arco van Nieuwland en Lucas Brentjens bouwen met oamkb een platform voor administratiekantoren. Dat doen ze met een missie: met een combinatie van een stevige mentaliteitsverandering en automatisering willen ze de door vergrijzing bedreigde sector nieuw leven in blazen.

Als Arco Van Nieuwland en Lucas Brentjens het over de accountancy- en administratiesector hebben, dan hebben ze het over ‘een sector die dicht bij ons hart ligt’. Niet gek: “we hebben er meer dan dertig jaar software voor gemaakt”. Als oprichters van Exact waren ze bij de grote golf van automatisering die de administratie van papier naar de computer verhuisde en met Yuki brak de tweede fase aan, waarbij de focus verschoof naar de slimme inzet van data en de verdere integratie van administratieve data in de business services. Nu zetten de twee onder de vlag van hun private equity-huis CNBB hun tanden in een nieuwe uitdaging: het consolideren van een serie kleinere administratiekantoren binnen het platform van oamkb.

In zekere zin is deze buy & build van het oamkb-platform een voortzetting van het eerdere succes van Yuki. Lucas legt uit: “De visie die we als Yuki hadden was dat administraties op een verkeerde manier gevoerd worden: het draait vooral om het helpen van de accountant met de btw en de jaarrekening. In onze ogen moet de administratie de ondernemers ten dienst zijn en ze van informatie voorzien die de business verder helpt. De focus moet duidelijk anders.” Die cultuurverandering van repetitieve processen naar de inzet van slimme data is een langdurig proces. “We zien vijftien jaar later nog steeds heel veel kantoren, met name de kleinere, die deze vertaalslag nog moeten maken. De eenzijdige focus op de btw en jaarrekeningen helpt de ondernemer niet, maar het helpt het administratiekantoor ook niet, want niemand wil dat werk doen en nieuw personeel vinden dat dit werk wil doen is heel moeilijk.”

Impact vergrijzing op administratieve sector
Brentjens stipt hier een gevoelig punt aan. De sector vergrijst al jaren en er staat een grote golf ervaren professionals op het punt om met pensioen te gaan, terwijl het nog niet zo makkelijk is om vervangers te vinden. Het werk moet dus uitdagender, slimmer en veelzijdiger. “De grootste uitdaging is het realiseren van een cultuurshift om weer jong en ambitieus personeel aan te trekken.”

Die missie komt tot uitdrukking in de strategie van oamkb. “De gedachte achter onze buy & build is kleine kantoren kopen en samenvoegen. Daarna gaan we zo veel mogelijk automatiseren zodat er tijd vrijkomt om de ondernemers hands-on bij te staan. Het gaat erom dat we het profiel van het kantoor veranderen.” Dat is deels een technische kwestie: Brentjens ziet het up-to-date brengen van de kantoren naar de huidige standaarden op het gebied van software en cloudtoepassingen als een vanzelfsprekend en noemt het ‘eerder een hygiënische factor dan strategie’. Exact en Yuki vormen de basis van het softwarepakket van het platform.

Oamkb richt zich op kantoren met een omzet tussen de vijf ton en twee miljoen euro, zegt Brentjens. “Het zijn veelal partnerships die we overnemen, die zie je bij administratiekantoren meer dan in andere sectoren. De mensen die aan ons verkopen zijn vaak op zoek naar een pensioen, maar het tweede dat je ook veel ziet is dat de partners, die van huis uit accountants of controllers zijn, dichter terug willen naar hun vak. Ze zijn veel tijd kwijt aan het voeren van hun kantoor en zaken als salarisgesprekken en de administratie. Ze willen gewoon weer hun werk doen.”

Lucas merkt in de gesprekken met de partners dat dat ze geregeld voor de keuze staan om of te stoppen en eerder met pensioen te gaan, of nog een paar jaar door in een gemoderniseerde en opgefriste omgeving.

Van Nieuwland vult daarbij aan dat zo’n modern platform niet alleen belangrijk is voor de bestaande partners, maar ook voor het jongere personeel. “Je hebt meer leverage op je carrière, omdat je je meer kan specialiseren en bredere dossiers op kan bouwen. Binnen een kantoor van vijf man is carrière bepaald binnen die vijf, maar binnen een groep van 500 man heb je veel meer mogelijkheden. Binnen het platform bieden we het comfort van het werken op een klein kantoor, maar ook het perspectief van opereren op groepsniveau.” Belangrijk, menen de heren van CNBB, aangezien doorgroeimogelijkheden cruciaal zijn voor het aantrekken van nieuw talent.

Kapitaalverstrekkers met een visie
Interessant is ook de omschakeling van Van Nieuwland en Brentjens van software-ondernemers naar private equity-investeerders. Van Nieuwland: “Zoals veel ondernemers met wat spaargeld over zijn we begonnen als informal investors. Dat is een heel ander vak dan venture capital. We zien heel veel ondernemers die dat gaan doen en die denken: we hebben een beetje geld, wij gaan nu investeren. Die onderschatten vaak wat het is om professioneel te investeren.”

Toch was het wat informele begin zeker niet onsuccesvol: “we hebben het redelijk goed gedaan, bijvoorbeeld met Bynder, een bedrijf waar we als early stage investors bij betrokken waren. Het kan ook wel verkeren. Insight Venture Partners is later co-investeerder geworden bij Bynder. Dit gaf ons een kijkje in de keuken van een Champions League-speler en daar hebben we veel van geleerd.” Qua deal sourcing hielp het succes van Exact en Yuki: “De bedrijven kwamen vaak op natuurlijke wijze op ons pad: dat is de beroemde pijplijn. We werden in onze sector gekend en herkend.”

Uiteindelijk volgde er een draai van durfkapitaal naar het private equity. “We merkten bij venture capital dat we daar onze ondernemersskills te weinig in kwijt konden. We hebben een mooie periode als VC gehad, maar toen gezegd dat we beter zijn in het bouwen van bedrijven. Niet persé als CEO, maar wel als kapitaalverstrekker met een sterke mening over hoe een bedrijf georganiseerd moet worden. Daarom hebben we een draai gemaakt naar PE-investeerder.” Het eerste project na de draai was het uitbouwen van Spotler, een platform voor marketing- en communicatie software. Dat voelde als thuiskomen: “Spotler was onze eerste echte PE-investering, daar hebben we onze kracht weer in herkend en in die lijn gaan we door met investeren.”

Er zitten veel positieve elementen aan de stap naar PE, zegt Van Nieuwland, maar hij merkt wel dat hij in de sector wat meer maatschappelijke tegenwind ondervindt dan als ondernemer of VC-investeerder. Van Nieuwland erkent de onrust in de sector en ziet ook dat private equity in pers en politiek onder het vergrootglas liggen. Steen des aanstoots is het idee dat investeringshuizen uitsluitend gedreven zijn door rendementsdenken. “Ik hoop dat men uit dit gesprek proeft hoe wij erin zitten: niet als mensen die alleen maar op spreadsheetjes zitten te kijken, maar die echt met dit bedrijf bezig zijn en die innovatie op het gebied van personeel en organisatie doorvoeren. We zitten er bijna als ondernemers in en kijken verder dan alleen langs de financiële as. Het is als PE-investeerder gemakkelijk om in het verkeerde hoekje te worden geduwd, maar we zijn hier echt niet om met leverage de tent leeg te trekken. Wij zien private equity als een cruciaal instrument om de sector naar een hoger plan te tillen.”

De ambities zijn als volgt: “We verwachten voor ongeveer dertig miljoen omzet aan kantoren te kopen en dat organisch uit te bouwen naar vijftig miljoen, tussen nu en vijf jaar.” Brentjens en Van Nieuwland zijn nu begonnen met de eerste acquisities voor oambk, initieel gefinancierd met eigen geld. Als de formule eenmaal staat komen er mogelijk externe limited partners bij. Zorgvuldig een platform bouwen is daarbij belangrijker dan volle bak afkoersen op de exit, zegt Brentjens. “We werken in principe toe naar een exit. Mocht het binnen onze mogelijkheden liggen en we kunnen in een tweede termijn nog steeds van waarde zijn dan verlengen we de investering periode. Dat is bij Spotler gebeurd.”

Lees ook: ‘In vijf jaar tijd naar drie miljard aan PE-investeringen’

Related articles