NIBC, Stibbe en Pereira adviseren bij Nederlandse entry Russische oliereus

Zakenbank NIBC, advocatenkantoor Stibbe en fiscaal adviseur Pereira adviseren de Russische oliereus Sistema bij het bod van circa €700 miljoen op de Rotterdamse oliehandelaar Argos. ING, advocatenkantoor Houthoff Buruma en een transaction support en tax team van Ernst & Young adviseren Argos en de verkopende aandeelhouders van Argos. Advocatenkantoor Eversheds Faasen is betrokken bij de overname als adviseur van Argos CEO en aandeelhouder Peter Goedvolk.
Zakenbankiers Nico Dijkstra en Peter Toutenhoofd van NIBC geven leiding aan het team van NIBC bij het advies aan de Russische koper Systema. Inclusief de Argos-deal staat de Haagse zakenbank op twaalf M&A deals in 2012. Dat blijkt uit de M&A Database van MenA.nl. De bankiers waren onder andere betrokken bij de overname van de High Tech Campus in Eindhoven door Marcel Boekhoorn en de overname van TMC door private equity bedrijf Gilde Buy Out Partners.
Stibbe in Rusland
Stibbe heeft de deal mede te danken aan een referral van een andere adviseur. “Dit is de eerste transactie waar wij voor Sistema optreden”, zegt M&A partner Egbert Vroom. Hij geeft leiding aan het team dat verder bestaat uit partner Kirsten Berger, senior associate Jeroen Sombezki en associate Frederik de Hosson. Stibbe legt zich steeds meer toe op de Russiche markt. “Wij hebben als kantoor de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de relatie met Russische cliënten en adviseurs en daardoor regelmatig optreden voor Russische cliënten in de transactiepraktijk, met name ook in de energiesector.” 
Vroom merkt dat de cultuurverschillen tussen de betrokken partijen een grote impact hebben op de dynamiek van de transactie. “Daar ligt een belangrijke rol voor de adviseurs. Tussen de partijen en adviseurs wordt goed en professioneel samengewerkt”, zegt Vroom.  
 
Wessels, Poecke en Goedvolk 
M&A partner Jan-Paul van der Hoek geeft leiding aan het team van Houthoff Buruma. Het team adviseert Argos Group en de investeringsdochters van aandeelhouders Marcel van Poecke, de familie Wessels, het management en CEO en aandeelhouder Peter Goedvolk. 
De verkopende CEO krijgt ook juridisch advies van een team van Eversheds Faasen onder leiding van M&A partner Rob Faasen. “Rotterdam is een kleine wereld”, zegt Rob Faasen. Hij kent Peter Goedvolk uit ‘het Rotterdamse’. Zowel het hoofdkantoor van Argos en het kantoor van Eversheds Faasen zijn gevestigd in Rotterdam. 
 
Managing director en utilities expert Rob van Veldhuizen geeft leiding aan het team van ING.  Hij werkt samen met senior banker Amin Mansour. 
Partner Bruno Jelgerhuis Swildens geeft leiding aan het team van Ernst & Young Transaction Advisory Services. Het team is verantwoordelijk voor de vendor due diligence op financieel, fiscaal en pensioen vlak. Jelgerhuis Swildens werkt samen met Edwin Dekker, Marcel Van Rinswou en tax-partner Sjoerd Hensen.
Edwin van Wijk van communicatiebureau Value@Stake verzorgt de public relations en het stakeholdermanagement voor Argos. 
De deal is een strategische zet van het Russische bedrijf. Als de overname met succes wordt afgerond krijgt Sistema rechtstreeks toegang tot de markt in Europa. Argos is één van de belangrijkere onafhankelijke spelers in de downstream olie markt in Europa. Sistema is naast de activiteiten in de enenergiesector ook een grote speler in de telecommunicatie. In 2011 maakte het bedrijf een omzet van bijna 30 miljoen dollar.
 
Gerelateerde artikelen