Nederlands bedrijfsleven belooft 6 miljard aan M&A-synergie

Strategische fusies en overnames in 2014 en 2015 hebben geresulteerd in toezeggingen van jaarlijks terugkerende kostenbesparingen en/of omzetsynergieën ter waarde van 6,1 miljard euro. Dit meldt Deloitte op basis van eigen onderzoek.
In 2014 en 2015 werd in totaal voor 170 miljard euro aan strategische fusies en overnames gesloten op de Nederlandse markt, of door Nederlandse ondernemingen in het buitenland. Hiervan komt 152 miljard euro voor rekening van de 25 grootste transacties.
Deze 25 transacties voorzien opgeteld synergievoordelen van 5,4 miljard euro. De gemiddelde kostenbesparingen bedragen wereldwijd 3,3 % van de transactiewaarde. In Nederland ligt dit (exclusief de Shell – BG-deal) met 3,0% iets lager. De besparingspercentages variëren echter sterk per sector. Manufacturing en Consumer Business zijn koplopers met 5,2 en 4,1% aan jaarlijks geplande kostenbesparingen. In de sectoren Financial Services, Life Sciences & Healthcare en Real Estate worden met respectievelijk 1,5%, 0,8% en 0,7% de laagste synergieën beoogd.
Gerelateerde artikelen