Nederland na London best presterende Europese startupecosysteem

Nederland klimt naar plaats 13 in Global Startup Ecosystem Report 2024.

Vandaag maakt Startup Genome bekend dat Nederland naar de dertiende plaats klimt van best presterende startupecosystemen wereldwijd. Daarmee is Nederland ten opzichte van vorig jaar een plaats gestegen.

Dit blijkt uit het Global Startup Ecosystem Report (GSER) dat Startup Genome en Techleap vandaag tijdens de London Tech Week lanceren.

Silicon Valley staat nog altijd op nummer 1 van best presterende startupecosystemen, gevolgd door New York City en Londen (gedeelde tweede plek). Londen is het enige Europese ecosysteem dat beter scoort dan Nederland, dat de ecosystemen van Parijs (14e plek) en Berlijn (15e plek) voor zich houdt. Daarmee telt Europa slechts één ecosysteem in de top 10, wat een zorgwekkend signaal is. Wereldwijd is Miami de meest opvallende stijger. Met zeven plekken stijgt Miami op de zestiende plaats.

Economische impact Nederlandse startups stijgt
Het Nederlandse ecosysteem creëerde volgens het rapport 96 miljard dollar aan waarde in de gemeten periode van anderhalf jaar (juli 2021 – december 2023). Dit is een groei van maar liefst 32 procent ten opzichte van anderhalf jaar ervoor (juli 2019 – december 2021).

Onder meer op de prestatiegebieden financiering, talent en ervaring scoort het Nederlandse ecosysteem hoog en komt het in de wereldwijde top 15 terecht. Op gebied onderzoek en patentactiviteiten behoort Nederland tot de beste twintig ecosystemen. Onder meer de Startup Visa en verblijfsvergunning voor startuppersoneel worden genoemd als belangrijkste redenen om een startup naar Nederland te verhuizen.

Het rapport bevestigt de hoge status van Nederland op gebied van biowetenschappen, agrifood en halfgeleiders. Dit is op basis van de talentdichtheid, ondersteunende middelen en startupactiviteiten in deze gebieden. Daarin speelt bijvoorbeeld de 30%-procentregeling een prominente rol om talent uit het buitenland aan te trekken.

Lees ook: Nederlandse VC’s niet bevreesd voor internationale concurrentie

Gerelateerde artikelen