Nederland blijft een veilige investeringshaven

Nederland wordt nog altijd als een veilige investeringshaven beschouwd voor buitenlandse investeerders. Het aantal directe buitenlandse investeringsprojecten is met 161 gelijk gebleven aan vorig jaar. Nederland staat hiermee op de zesde positie in de top tien van meest aantrekkelijke Europese investeringslanden.
Dit blijkt uit de Barometer Nederlands vestigingsklimaat 2014 van EY waarin 202 beslissers van internationale ondernemingen gevestigd binnen en buiten Nederland gevraagd is naar hun perceptie en verwachtingen ten aanzien van het Nederlandse vestigingsklimaat.
 
Investeringsprojecten in Europa
Het totaal aantal buitenlandse investeringsprojecten in Europa is ten opzichte van 2012 met ruim 4% gestegen van 3,797 naar 3,955, het hoogste aantal investeringen tot nu toe. De top 6 van landen met de meeste investeringsprojecten is dit jaar ongewijzigd. Het Verenigd Koninkrijk staat ruim aan kop met 779 investeringen in 2013. Opvallende veranderingen in de top 20 zijn Finland (+44%), Zwitserland (+25%), Polen (-28%) en Spanje en Servië (-19%).
 
Nederland
Het zijn vooral hoofdkantoren, datacenters en R&D-vestigingen die in toenemende mate de weg naar ons land gevonden hebben. Dit ging ten koste van vestigingen op het gebied van sales en marketing, logistiek en productie. De Verenigde Staten blijft de belangrijkste investeerder voor Nederland. Arbeidskosten en de flexibiliteit van arbeidswetgeving blijven in de ogen van buitenlandse investeerders verbeterpunten. 
Caroline Rodenburg, Senior Manager bij EY: “We zien hierin een verschil van opvatting tussen de bedrijven die wel en niet in Nederland gevestigd zijn. Al in Nederland gevestigde ondernemingen zijn een stuk positiever dan bedrijven die dit nog niet zijn, met name over bijvoorbeeld subsidies en incentives. Hier ligt dus nog een duidelijke taak voor Nederland om de perceptie van de buitenlandse investeerders in lijn te brengen met de realiteit.”
 
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor nieuwe investeringsprojecten zien er rooskleuriger uit dan vorig jaar. Toen zei 21% van de topbestuurders van buitenlandse bedrijven komend jaar (mogelijk) in Nederland te investeren, terwijl nu 26% dit zegt. Het betreft dan voornamelijk investeringen in sales & marketingkantoren en logistieke faciliteiten.
Opvallend is dat vooral reeds in Nederland gevestigde ondernemingen verwachten mogelijk in ons land te investeren. Het is positief om te zien dat R&D-faciliteiten hier hoog scoren. Hanne Jesca Bax, Managing Partner Markets Nederland en België bij EY: “De vooruitzichten lijken goed maar uit de cijfers over 2013 blijkt dat Nederland niet heeft kunnen meeprofiteren van de totale groei van het aantal investeringsprojecten in Europa. Deze vooruitzichten moeten we dan ook niet als vanzelfsprekend zien. Nederland moet blijven investeren om het gat tussen de concurrerende landen binnen Europa niet nog groter te laten worden.”
Bron: EY
Gerelateerde artikelen