NautaDutilh en deBreij aan kop in league tables eerste halfjaar 2020

NautaDutilh doet de grootste deals en deBreij de meeste deals in het eerste halfjaar van 2020. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl.

[De league tables staan onderaan de tekst]

NautaDutilh en De Brauw Blackstone Westbroek hebben in het eerste halfjaar van 2020 de grootste deals gedaan. NautaDutilh staat op de eerste plaats in de league tables. Het kantoor was betrokken bij vier miljardendeals, waaronder de overname van Grubhub door Just Eat Takeaway.com voor 6,4 miljard euro en de overname van de liftdivisie van Thyssenkrupp voor 17,2 miljard euro. Met de nummer één positie maakt NautaDutilh een flinke sprong ten opzichte van 2019. Toen eindigde het kantoor buiten de league tables op de 22ste plaats. 

De Brauw Blackstone Westbroek – een vaste waarde in de top van de league tables – was evenals NautaDutilh betrokken bij de overname van Grubhub en het adviseerde bij de verkoop van de ontwikkelaar van medische technologie Qiagen aan Thermo Fisher Scientific voor 11,5 miljard euro. 

deBreij pakt podium

Overnameboetiek deBreij eindigde vorig jaar net naast het podium, maar staat nu met 25 deals op de eerste plaats in de league table gesorteerd op aantal (operationeel Nederlandse) deals. deBreij was onder andere betrokken bij de financiering van Smart Photonics, de verkoop van Axon door Mentha Capital en de overname van Hostnet. 

deBreij wordt in aantal operationeel Nederlandse deals op de voet gevolgd door NautaDutilh en in totaal aantal deals onder Nederlands recht voorbij gestreefd. Hier is enige toelichting noodzakelijk, want zoals de oplettende lezer wellicht heeft gezien zijn er niet één maar twee soorten league tables voor advocaten. Een nadere toelichting daarop vindt u onderaan dit artikel.

Matthijs Ingen-Housz van INGEN HOUSZ heeft de meeste deals binnen de categorie dealmakers gedaan. Ingen-Housz heeft in het afgelopen halfjaar geadviseerd bij 12 deals, die een totale waarde hadden van 530,7 miljoen euro. ‘’INGEN HOUSZ focust zich op venture capital transacties. Onze plaats in de leagues tables spiegelt de groei van venture capital en growth financing dealactiviteit, met name in de technologie en life sciences sectoren’’, vertelt de Utrechtse advocaat. ‘’Toen half maart de lockdown begon, stelden we ons in op een rustige periode. Tot onze verrassing begon de dealactiviteit al in april flink aan te trekken. Nu hebben wij veel mooie deals in de pijplijn. Een duidelijke trend is de toename van investeringen door buitenlandse VC’s.’’

Matthijs Ingen-Housz vertelt ook dat het afgelopen kwartaal voor hem werd getekend door het overlijden van corporate finance collega en leeftijdsgenoot Paul Lindenaar, oprichter van Lindenaar & Co Corporate Finance. ‘’Paul was voor mij een voorbeeld. Als een van de eersten zette hij een succesvolle corporate finance boutique op. Zijn overtuiging en gedrevenheid, zijn hartelijkheid en aandacht voor de mensen om hem heen waren heel bijzonder.’’

Toelichting op aangepaste league tables

In tegenstelling tot voorgaande edities publiceert MenA.nl vanaf juli twee soorten league tables voor juridisch adviseurs. De Nederlandse overnamemarkt is zeer internationaal georiënteerd en vele internationale bedrijven zijn hier in Nederland gevestigd met een juridische hoofdkantoor of dochterbedrijf. 

Niet al deze internationale bedrijven ontplooien operationele activiteiten in Nederland. Ze zijn in juridische zin Nederlands maar worden van oorsprong niet als Nederlands getypeerd. Deze internationale bedrijven zijn voor Nederlandse advocatenkantoren echter belangrijke klanten waarvoor veel werk geleverd wordt. Zij doen veel deals waar Nederlands recht op van toepassing is en waarin Nederlandse advocatenkantoren een hoofdrol in spelen. Voor Nederlandse zakenbanken en corporate-finance-kantoren ligt dit anders. Zij zijn niet of in mindere mate bij deze deals betrokken, omdat de bedrijven vanuit operationeel perspectief weinig in Nederland ondernemen. 

Om recht te doen aan deze juridische en operationele werkelijkheden worden de deals van bedrijven die vooral vanuit juridisch perspectief Nederlands zijn opgenomen en gepresenteerd in de league tables 'Legal Advisory – all deals under Dutch Law'. Deze deals zijn uitgesloten in de league tables 'Legal advisory – operational Dutch deals' en 'M&A Advisory'.

>>> Meer League Tables <<<

 

Gerelateerde artikelen